Berisping voor huisarts om onder meer uitspraken over corona

Hydroxychloroquine © iStock
Het regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch heeft de Meijelse huisarts Rob Elens een berisping opgelegd, onder meer vanwege "ongefundeerde en ongenuanceerde mededelingen" op (sociale) media over het coronabeleid van de overheid.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ontving klachten over de huisarts in 2020, dus in de beginfase van de coronapandemie. In onder meer Youtube-filmpjes en op Twitter was hij kritisch op de aanpak van de crisis door de overheid. Zo twitterde hij volgens de inspectie in december 2020: "Vaccin? Geneesmiddelen en vitamines zijn genoeg!!"

Eenling

"Door de wijze waarop de huisarts zijn uitlatingen in de media heeft gedaan, heeft hij bijgedragen aan gevoelens van onzekerheid en onrust", aldus het Tuchtcollege. Hij heeft zich "buiten de beroepsgroep geplaatst en als eenling gehandeld", terwijl hij had moeten inzien dat hij onderdeel is van een zorgsysteem dat ook het vertrouwen in dat systeem hoog te houden heeft, zeker omdat in die tijd al veel publieke onrust bestond. "Het college rekent dit de huisarts zwaar aan".

Niet geregistreerde medicijnen

De inspectie is ook op andere punten kritisch op het handelen van de arts. Zo schreef hij coronapatiënten hydroxychloroquine en ivermectine voor, terwijl die medicijnen niet stonden geregistreerd als coronamedicatie en ging hij daarbij niet zorgvuldig te werk. Deze klachten zijn volgens het Tuchtcollege deels gegrond. Het voorschrijven van de genoemde medicijnen was niet in strijd met de Geneesmiddelenwet. Wel had de huisarts zorgvuldiger te werk moeten gaan.

Vrijheid van meningsuiting

Andere klachten die over de huisarts werden gemeld, zijn volgens het Tuchtcollege ongegrond. De huisarts zelf vindt dat hij geen onjuiste uitspraken in de media heeft gedaan. "De vrijheid van meningsuiting mag niet worden beperkt tot algemeen aanvaarde ideeën", zo luidt de verklaring van de arts die door het Tuchtcollege wordt gedeeld.
Met een berisping veroordeelt het Tuchtcollege het gedrag van de zorgverlener, maar deze mag wel zijn of haar beroep blijven uitvoeren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!