QR-codes op UM-toiletten tegen grensoverschrijdend gedrag

Maastrichtse studenten kunnen op het toilet melding maken. © iStock
Ze zijn op vrijwel alle toiletdeuren van de UM-gebouwen geplakt. Stickers met een QR-code om grensoverschrijdend gedrag te melden.
Om de drempel voor het vragen van hulp bij racisme of andere misstanden binnen UM deuren te verlagen, zo laat een woordvoerder van de Universiteit Maastricht weten.
Are you okay?
Boven de code staat 'Are you okay?'. Zo nee, dan kan de student de QR-code het scannen en komt de student op een webportaal terecht. Daar wordt aan de hand van aantal vragen bepaald wat de hulpvraag is. Vervolgens wordt deze naar contactgegevens van personen en instanties verwezen. Het idee is dat studenten zo sneller de juiste ondersteuning kunnen vinden.

Wellbeing Week

De actie maakt deel uit van de campagne om het welzijn van studenten en personeel van de UM te garanderen. Het is van 14 tot en met 18 november Wellbeing Week, een week waarin aandacht wordt gevraagd voor de mentale gezondheid van studenten.

Toilet

Het begon als een initiatief van de studentenraad van de faculteit van Cultuur- en Sociale wetenschappen vorig jaar. Inmiddels is dit uitgebreid tot alle faculteiten. Initiatiefnemers kregen lucht van bepaalde gevallen en vonden dat daar een laagdrempelige en discrete doorverwijzing voor moest komen. Vandaar ook de locatie op het toilet, waar je in alle rust en privacy melding kunt maken.

Geruchten

Onlangs kwam het gerucht naar buiten dat de universiteit de slachtoffers van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag niet goed ondersteunt en opvangt voor hulp. De aantijging komt van de feministische organisatie Feminists of Maastricht. De UM zou haar verantwoordelijkheid volgens de groep niet nemen bij grensoverschrijdend seksueel gedrag en daar zou bewijs voor zijn. Omdat de groep niet bereikbaar is voor een reactie is het nog onduidelijk of de geruchten op waarheid berusten. Ook blijft de vraag of het alleen om incidenten buiten de deuren van de universiteitsgebouwen gaat of ook binnen de omgeving van de UM onbeantwoord. De UM stelt dat er geen meldingen van zulke aard bekend zijn. Ook de politie kan dit niet bevestigen.