Roermond meest toiletvriendelijke gemeente van Limburg

Studenten van de UM kunnen discreet een melding maken op het toilet. © iStock
Roermond is de meest toiletvriendelijke gemeente van Limburg. De gemeente staat al jaren in de top tien van Nederland, dit jaar op plaats zes.
Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) samen met de HogeNood-app.

Genoeg toiletten

Op nummer twee staat dit jaar Valkenburg aan de Geul en de derde plaats gaat naar Beesel. "Een opvallende stijger is Heerlen. Die is 79 plekken gestegen en is nu 166 in Nederland", stelt een woordvoerder van de stichting. De gemeente is flink gestegen door de aandacht die ze besteed aan het meer toegankelijk maken van de toiletten in de stad.

Nul punten

Voerendaal hoort bij de vier minst toiletvriendelijke gemeenten van Nederland. "Dit ondanks plannen van de gemeente om de situatie te verbeteren", stelt de stichting. Net als Voerendaal kregen ook Rozendaal (Gelderland), Laarbeek (Noord-Brabant) en Blaricum (Noord-Holland) een nul als rapportcijfer.
Binnen Limburg scoren Meerssen (1,8), Brunssum (2,0), Eijsden-Margraten (2,5) en Roerdalen (2,7) ook dikke onvoldoendes. Zij maken de 'flop vijf' compleet, aldus de Maag Lever Darm Stichting.

Indicatoren

Meerdere indicatoren spelen jaarlijks mee in het maken van de ranglijst, zoals het aantal inwoners per openbaar toegankelijke toilet en het beleid van de gemeente op dit gebied. De uitkomst van het onderzoek wordt traditioneel gepubliceerd op Wereld Toilet Dag.