Afsluiting jaar van de eikelmuis feestelijk, maar met zorgen

De overhandiging van de cheque van 20.000 euro gebeurde bij het Savelsbos © L1 (Robert Janssen)
Met zijn zwarte 'Zorro-masker' en opvallende pluimstaart was hij het meest bedreigde knaagdier van Nederland: de eikelmuis. In Nederland alleen voorkomend in de Limburgse hellingbossen. Daarom riep de Zoogdiervereniging, GaiaZOO, ARTIS en Dierenpark Amersfoort een jaar geleden het jaar van de eikelmuis uit.
Dat leverde veel aandacht en extra geld op. Vandaag werd een cheque van 20.000 euro overhandigd aan de provinciaal coördinator van projecten rond de eikelmuis.
Blij verrast is ze, Anke Brouns, die zich namens de provincie Limburg ontfermt over de eikelmuis. Uit handen van Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging kreeg ze de cheque uitgereikt. "Ik wist wel dat er op vele plekken aandacht was voor de eikelmuis, maar dat dit zo'n bedrag zou opleveren, had ik niet verwacht."

Toekomst

Voor het overhandigen zijn Ellen van Norren van de Zoogdiervereniging en Hanneke de Boer van dierentuin GaiaZOO naar het Savelsbos in Cadier en Keer gekomen. "We hebben op allerlei manieren geld ingezameld voor dit bedreigde knaagdier, en mooi om te zien dat het dit heeft opgeleverd." Van Norren erkent dat daarmee lang niet alles betaald is. "Er wordt ook door de provincie en andere partijen geld in het redden van de eikelmuis gestoken, en dat allemaal samen moet de toekomst voor de eikelmuis veiligstellen."

Diertjes willen wel

De eikelmuis komt voor in het Savelsbos en op de Bemelerberg. Een populatie van in totaal zo'n 150 diertjes. In 2018 werd een provinciaal reddingsplan in gang gezet om het diertje te helpen. Hiertoe hoort ook een fokprogramma bij GaiaZOO. "De diertjes willen wel", zegt Hanneke de Boer van de Kerkraadse dierentuin. "En nadat ze zijn uitgezet op de Bemelerberg zien ze dat ze ook voor nakomelingen zorgen in het wild, dus dat is mooi."
De inspanningen hebben verdere terugloop van de populatie weliswaar tegengehouden, maar de gewenste groei is er nog niet. "We mikken op enkele duizenden, maar dan moet onder meer het Savelsbos weer een beter leefgebied worden voor het diertje." Het geld daarvoor is meer dan welkom. "We gaan de boomgaardjes en heggetjes weer terugbrengen in deze omgeving en ook in het bos gaan we open plekken maken en zorgen dat er meer holtes komen", vult coördinator Brouns aan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!