OM wil meer dan 2 miljoen euro ontnemen van drugsverdachte

De politie vond kilo's drugs in een woning aan de Groenstraat in Landgraaf. © Track'88
Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Bas C. uit Landgraaf 2,2 miljoen euro betaalt aan de overheid.
Dat bedrag wil justitie ontnemen, omdat de drugsverdachte dit bedrag zou hebben verdiend met het plegen van strafbare feiten. "Dat is nogal wat. Cliënt kan de aankoop van de woning verklaren en heeft in loondienst gewerkt", zegt advocate Sandra Carli.

Ripdeal?

Maart dit jaar zijn er meerdere schoten gelost bij het huis van Bas C. (40) in de Groenstraat in Landgraaf. Maar de vraag wie verantwoordelijk is voor de schietpartij, blijft onbeantwoord. Is er sprake van een ripdeal? Ook die vraag kan de Landgravenaar niet beantwoorden, omdat hij volgens zijn raadsvrouw bang is voor represailles. Op zijn terrein met een loods en meerdere garageboxen stuitte de politie op onder meer 70 kilo cocaïne, andere harddrugs en apparatuur voor de productie van drugs.

Drugsmilieu

Had de man uit Landgraaf contact met Colombiaanse drugscriminelen? Justitie denkt van wel. Op de avond van het schietincident waren Colombianen Janller L. (51) en de 48-jarige Alexander G. naar eigen zeggen op visite bij Bas. Ze wisten niet dat er harddrugs op het terrein van de Landgravenaar lagen. Dat vindt het OM vreemd, omdat er dnasporen van Alexander op de drugs zijn gevonden. En dan is er nog een derde Colombiaanse medeverdachte: Sebastián B. (18). Hij zit niet achter slot en grendel maar zou wel in de buurt zijn geweest tijdens het schietincident.

Verlaten

Janller, Alexander en Bas zitten al maanden vast en de verdediging wil dat de mannen op vrije voeten worden gesteld in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Dat verzoek wordt toegewezen door de rechtbank. Het trio mag het huis van bewaring verlaten. Wel moeten de verdachten zich aan enkele voorwaarden houden.
De volgende zitting vindt in februari plaats.