Inspiratieprijs Cultuurfonds uitgereikt aan Butterfly House

De inspiratieprijs werd uitgereikt aan The Butterfly House. © Jean-Pierre Geusens
De Inspiratieprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds is uitgereikt aan Stefan Cools en Sandra van den Beuken van The Butterfly House. Met deze prijs winnen ze een bedrag van 15.000 euro en een glasobject van kunstenares Ruth Houkes.
De prijs werd donderdagmiddag uitgereikt door Emile Roemer, commissaris van de koning en voorzitter van het Cultuurfonds Limburg.

Bijzondere dag

Cools en Van den Beuken vonden het een hele bijzondere dag. "Een aantal sprekers vertelden over ons werk en onze drijfveren, dat was heel bijzonder, want we staan normaal niet echt in het middelpunt van de belangstelling. Het was een hele andere ervaring om in het zonnetje gezet te worden", aldus van den Beuken.

Prijzengeld

De twee hadden al nagedacht over de bestemming van het prijzengeld. Hiermee willen ze een nieuw project gaan opstarten. "We leren veel van onze vorige projecten en willen die kennis weer meenemen naar de toekomst. We willen een speelveld creëren waarin je open met elkaar in gesprek kunt gaan, met een kunstzinnige insteek. Voor het wetenschappelijke deel zal er een cross-over plaatsvinden tussen professionele wetenschappers en burgeronderzoekers", vertelt Van den Beuken.

Jury

In september werd al bekend dat de twee de prijs hadden gewonnen. De jury was erg positief over het initiatief: "Hun enthousiasme vormt de motor achter de betrokkenheid van vele vrijwilligers in heel Limburg. Het initiatief mag terecht een inspirerend voorbeeld van verbinding worden genoemd."