Bakker Naomi heel blij met 'kerstcadeau' stratenmakers

Naomi Starmans is blij dat Eys iets beter bereikbaar wordt tijdens drukke feestdagen. © L1 (Peter Beeker)
Het duurt nog een dik jaar voordat Eys voor iedereen weer goed bereikbaar is. Toch houden de gemeente Gulpen-Wittem en de wegenbouwers rekening met de inwoners en ondernemers in het dorp. Tijdens de feestdagen gaat de afgesloten doorgaande weg, gedeeltelijk open.
Naomi Starmans (26) en de andere leden van de bakkersfamilie zijn natuurlijk niet blij dat de werkzaamheden aan de Froweinweg richting Simpelveld nog zo lang duren, maar er is een tijdelijke oplossing gevonden. "Vanaf 23 december gaat een gedeelte van de weg open. Dan zijn we weer beter bereikbaar tijdens de kerstdrukte."

Ingewikkeld

Eys is een beetje van de buitenwereld afgesloten nu er gewerkt wordt aan de doorgaande weg. Naomi Starmans: "Ik denk zeker dat we klanten zijn verloren omdat het best ingewikkeld is om bij de winkel te komen." Ze is samen met haar broer Juan Luca (22) de vijfde generatie die de bakkerij Starmans bestiert. "Mijn overgrootvader moest de voordeur open zetten als hij met de spatel brood uit de oven haalde. Zo klein was het bakkerijtje toen."

Kilometers

Vele jaren is er niets gebeurd aan de belangrijkste straat die door Eys loopt. Het project duurt lang maar wordt dan ook grondig aangepakt. Het wegdek wordt verlaagd zodat er een een stoep komt. Verder gaat de riolering er uit en worden de buizen over een lengte van kilometers vervangen. "Iedereen moet z'n werk doen dus boos kan ik daar nooit over worden."

Tijdelijke oplossing

Naomi Starmans is best te spreken over de communicatie met de gemeente en de projectleider. "Toen ik vroeg of ze iets konden regelen voor ons tijdens de feestdagen kwamen ze al snel met een mooie tijdelijke oplossing."
Over een paar weken gaat in ieder geval één rijstrook open. Verkeer uit Kerkrade en Simpelveld kan tijdens de kerst makkelijker in Eys komen en bij de bakkerij natuurlijk.