Buitenlandse studenten betalen meer voor dezelfde kamer

Stockfoto © iStock
Buitenlandse studenten in Maastricht betalen voor dezelfde oppervlakte meer huur dan Nederlandse studenten.
Gemiddeld betaalt een internationale student zo'n 75 tot 85 euro meer per (eenpersoons)kamer. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Maastricht en Universiteit Maastricht.

Reden hogere huur

Maurice Evers, directeur van Maastricht Housing, denkt te weten waardoor buitenlandse studenten te maken krijgen met hogere huren voor hetzelfde aantal vierkante meters. "Allereerst omdat deze groep vaker verhuist dan Nederlandse studenten. De goedkopere woningen zijn dan vaak al weg, waardoor de duurdere woonruimtes overblijven. Ook huurt deze buitenlandse groep meestal individueel instapklare woningen van een organisatie. Gemeubileerde en gestoffeerde kamers van partijen zoals UM Guesthouse of the Student Hotel rekenen een hogere huurprijs dan bijvoorbeeld een woningcorporatie."
Ook zit er volgens de directeur een verschil in woonvoorkeuren. "Een Nederlandse student woont graag in een huis met andere studenten en gaat naar de bouwmarkt om materialen aan te schaffen. Een buitenlandse student doet dat minders snel en woont bovendien liever zelfstandig."

Meer onderzoek

Een derde reden die Evers aanhaalt, is dat buitenlandse studenten minder goed op de hoogte zouden zijn van hun rechten. "Denk aan het puntensysteem voor het berekenen van de maximale huur. Sommige partijen kunnen daar dan misbruik van maken." Daar moet volgens hem meer onderzoek naar komen.

Landelijke trend

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is het een landelijke ontwikkeling. Uit onderzoek van de bond blijkt dat afgelopen jaar een student uit het buitenland meer betaalt per vierkante meter dan zijn Nederlandse soortgenoot. Anderzijds betaalt een buitenlandse student zo’n 75 à 85 euro meer bij het huren van slechts één kamer. Voor een internationale student in Maastricht is dit bedrag dus hetzelfde als het landelijke gemiddelde.
Het kenniscentrum Kences voerde in opdracht van de gemeente en UM een enquête uit onder zo'n 3000 studenten uit het buitenland.