Veel Limburgse kinderen geven leven een onvoldoende

Stockfoto © iStock
Veel kinderen uit Limburg zijn niet gelukkig met hun leven. Uit onderzoek van de Kinderombudsman blijkt dat 17,7 procent het leven een onvoldoende geeft.
Afgelopen jaar heeft de Kinderombudsman een groot landelijk onderzoek gedaan naar wat er speelt in de levens van kinderen van 8 tot 18 jaar.

Kwetsbare thuissituatie

In Limburg vulden 278 kinderen een vragenlijst in. Hun leven geven ze gemiddeld een 7,8. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde van een 7,7. Maar toch zijn duizenden Limburgse kinderen helemaal niet zo tevreden met hoe het gaat. Zij geven het leven een gemiddeld rapportcijfer 4,6. Dat heeft met van alles te maken.

Complexe scheidingen

Thuis zijn er best vaak ruzies. Daarnaast heeft een groep te maken met de complexe scheiding van hun ouders. De structuur in de opvoeding laat vaak ook te wensen over. Daarbij vinden de kinderen dat hun ouders niet altijd het goede voorbeeld geven. De jonge Limburgers geven aan dat ze minder tevreden zijn over de hulp van andere volwassenen. Ook vinden ze dat vooral hun eigen gedrag en gevoel beter kan. Overigens zouden ze graag meer of betere speelgelegenheden zien.
Van de deelnemers volgt daarnaast ruim 20 procent speciaal onderwijs en heeft 11,5 procent zelf een lichamelijk ziekte. Ook ontvangt een deel jeugdhulp of hulp via GGZ. Deze feiten lijken in veel gevallen de reden te zijn voor het lage rapportcijfer.

Opvoedstress

De Kinderombudsman vindt het lastig te verklaren waarom een groep kinderen de veiligheid in Limburg een onvoldoende geeft. Deze kinderen groeien overigens veelal op in een gezin waar ze financieel niet veel te makken hebben. "Dit kan zorgen voor opvoedstress bij ouders, maar betekent mogelijk ook dat ze in minder goede buurten in Limburg wonen."

Criminaliteit

In het algemeen hebben Limburgse kinderen meer last van drugs en drugsgerelateerde criminaliteit, omdat deze provincie grenst aan België en Duitsland. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 jongeren in aanraking komt met criminaliteit.
De oorlog in Oekraïne houdt de jonge inwoners van deze provincie bezig. Ze maken zich daarnaast zorgen over het klimaat en milieu. Er is ook aan de kinderen gevraagd wat ze zouden doen als ze zelf Kinderombudsman zijn. Daarin waren ze duidelijk: armoede stoppen. Ook willen ze zorgen voor meer inspraak.