Geen klachten over veroordeelde hoogleraar bij UM bekend

Universiteit Maastricht © iStock
De Vlaamse hoogleraar Filip D., die veroordeeld werd voor het verkrachten van een studente in 2016, heeft tijdens zijn werk aan de Universiteit Maastricht geen grensoverschrijdend gedrag vertoond.
Dat laat Koen Augustijn, woordvoerder van de Universiteit Maastricht, weten. D. werkte acht jaar lang aan de Maastrichtse Universiteit. In die periode zijn er volgens de woordvoerder geen klachten of meldingen binnengekomen. De hoogleraar werkte naast de Universiteit in Leuven ook aan de Universiteit Maastricht en gaf later nog gastcolleges in Maastricht.

Veroordeeld

Afgelopen oktober werd de 63-jarige Vlaamse hoogleraar onderwijskunde Filip D. in België veroordeeld voor het verkrachten van een studente in 2016. Dat gebeurde in een appartement in Barcelona waar de twee voor een congres waren. De hoogleraar was toen werkzaam aan de KU Leuven. Hij kreeg een celstraf van 4,5 jaar.

Extra alert

Ondanks dat er volgens Augustijn geen meldingen bekend zijn, is de universiteit wel extra alert. Ook is er contact gezocht met mensen die destijds met hem in aanraking kwamen.

Reputatie

Daarentegen heeft D. wel een reputatie op de Maastrichtse universiteit. Zo zou bekend zijn dat hij op de werkvloer "heel autoritair was". Een oud-collega laat dit aan Universiteitsblad De Observant weten.
Volgens de Vlaamse krant De Morgen werd hij door rechters beschreven als een "seksueel roofdier". Ook zou hij deze reputatie al vanaf het begin van de jaren '90 hebben.