'Kinderen leren niet genoeg over Europa'

Kinderen stellen vragen aan Europarlementariërs © L1
Kinderen leren te weinig over de Europese Unie. Dat zegt Nicole Dauss, directeur van het Maastrichtse Kindcentrum Dynamiek in AvondGasten Europa.
Groep 8 van basisschool Dynamiek was te gast in het Europees Parlement en schoof aan bij de tv-uitzending van AvondGasten Europa. "Europa is geen automatisme. We liggen zelf als kindcentrum op 100 meter van de Belgische grens. Je zou de kinderen moeten meegeven wat het betekent om in de Euregio te wonen. Daarom zijn we ook hier", zo zegt directeur Dauss.

Den Haag/Brussel

Een excursie naar Den Haag staat bij de meeste scholen nog wel op de planning. Maar een bezoek aan Brussel is een zeldzaamheid in het primair en voortgezet onderwijs. Terwijl veel van de huidige politieke vraagstukken in de Europese arena worden uitgevochten. Klimaat, migratie, stikstof en corona, het zijn thema's waar Brussel de richting aangeeft. "Europa blijft iets wat vaak als een ver-van-je-bed-show wordt gezien, terwijl het zo belangrijk is dat ze weten wat we doen. We nemen maatregelen op het gebied van klimaat die zo cruciaal zijn voor hun toekomst", zo zegt Kim van Sparrentak, Europarlementariër voor GroenLinks.

TikTok

De 11-jarige Dilara Lemeer wilde van de Europarlementariërs weten of TikTok daadwerkelijk verboden moet worden in Europa. De Chinese app is niet duidelijk over de manier waarop de persoonlijke gegevens van de kinderen gebruikt worden. Door de Europese Digital Services Act en de Digital Markets Act kan Europa streng optreden tegen die social mediabedrijven. "Die dingen zijn voor de kinderen zo belangrijk in hun dagelijks leven. TikTok, daar zijn wij hier mee bezig. Daarom is het fijn om met de kinderen in gesprek te gaan over wat zij nu graag zouden willen", aldus Van Sparrentak.

WK Voetbal
De 10-jarige Ishaq Houzali vroeg de Europarlementariërs of ze het WK in Qatar gaan bezoeken na alle misstanden met de gastarbeiders. "De mensenrechtensituatie is verschrikkelijk. Het land heeft niets met voetbal", zo antwoordt Europarlementariër Jeroen Lenaers. "Ik snap wel dat het voor de Nederlandse regering een lastig dilemma is. We hebben Qatar op een hele hoop andere vlakken in de wereld nodig, zoals voor energie of het evacueren van landgenoten uit Afghanistan. Maar we moeten er alles aan doen om duidelijk te maken hoe de situatie in Qatar is."

Europees Jaar van de Jeugd

Scholen kunnen zelf grotendeels hun onderwijs inrichten op het gebied van burgerschap. Juist om de ontwikkelingen op Europees niveau kritisch te kunnen volgen, is inzicht in de Unie belangrijk. "Dat geldt zeker voor deze school uit Maastricht. Duitsland en België liggen om hoek, veel dichterbij dan Den Haag. Het is belangrijk om jongeren bewust te maken van de afspraken tussen landen", legt Jeroen Lenaers uit. "Hoe meer aandacht we daar aan kunnen geven, hoe beter."

Initiatief

Juist om dat besef over Europa te laten groeien bij jongeren in een grensprovincie, startte regionale omroep L1 het initiatief om Limburgse schoolklassen structureel te betrekken bij AvondGasten Europa. Het project is een samenwerking met Europarlementariërs en Limburgse schoolstichtingen.
Komende maand bezoekt basisschool De Tovercirkel uit Heerlen het Europees Parlement. Ook die leerlingen krijgen een rondleiding en schuiven aan in het programma AvondGasten Europa. "Ik heb de klas met veel plezier rondgeleid vandaag", zo vertelt Jeroen Lenaers. "En we hebben er als partij een nieuwe naam aan overgehouden. Ze vroegen me hoe lang is al lid was van de "European Party People". In de Europese feestpartij voel ik me ook best thuis."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!