Eis 16 jaar cel moord Maastricht: 'Het was hij of ik'

Onderzoek naar de schietpartij in de Burgemeester Kessensingel in Maastricht. © Orange Media
Justitie eist 16 jaar cel in een Maastrichtse moordzaak. De 30-jarige Chakib N. zou vorig jaar opzettelijk op slachtoffer Ilias (21) hebben geschoten, die daarbij om het leven kwam.
Het dodelijk incident vond plaats in de vroege ochtend van 27 november 2021 op de Burgemeester Kessensingel in Maastricht.

Gebonk

Naar eigen zeggen werd verdachte Chakib wakker van gebonk op zijn voordeur. Omdat dat vaker gebeurde (die nacht al voor de vierde keer) en hij via de ringdeurbel zag wie er stond, greep hij naar een wapen dat in zijn nachtkastje lag. Hij rende naar buiten en zag de bewuste man een handbeweging maken. "Daarop werd het zwart en heb ik op de bumper van de auto geschoten", aldus Chakib. Hij schoot drie keer en raakte Ilias dodelijk in de hals.
Chakib wilde nog vechten met Ilias, moet toen hij zag dat hij niet meer reageerde, vluchtte hij. Enkele dagen later meldde hij zich bij de politie, die toen al naar hem op zoek was.

Vuurwapen

Het vuurwapen waarmee Chakib N. schoot, is nooit gevonden. Chakib zegt dat hij dat in de buurt van Stadion de Geusselt heeft weggegooid. Hij wilde de politie helpen bij het vinden van het wapen, maar zag daar op het laatste moment vanaf. "Mijn veiligheid in de gevangenis was in het geding, maar daar is niets mee gedaan."

Geheime relatie

Volgens getuigen hadden Chakib en Ilias ruzie omdat Ilias een geheime relatie zou hebben gehad met de vrouw van Chakib. "Het was hij of ik", zou Chakib hebben gezegd, die zich bedreigd voelde en tot drie keer toe verhuisde. "Ilias kwam al drie jaar lang geregeld aan de deur", stelt Chakib. Hij zegt dat wel bij de politie te hebben gemeld, maar die zou er niets mee hebben gedaan.

Noodweer

Justitie gelooft niets van het verhaal over het stalken en de bedreigingen. Er zijn geen aangiftes bekend en volgens justitie probeert de verdachte daarmee het beeld te creëren dat hij uit noodweer handelde. Volgens justitie kenden de twee elkaar uit het Maastrichtse drugsmilieu. Er zou ook een drugsconflict aan de schietpartij vooraf zijn gegaan.

Moord

Officier van Justitie Joan Holthuis vindt dat er sprake is van opzet. "Vanwege het conflict heeft hij een wapen aangeschaft en als hij dan ziet dat Ilias voor de deur staat, pakt hij dat wapen uit zijn nachtkastje en begint hij meteen gericht te schieten. Hij lost drie schoten en met één daarvan raakt hij het slachtoffer dodelijk. Dat is moord", stelde Holthuis.

Slachtofferverklaring

Familie van het slachtoffer legde tijdens de rechtszaak een korte verklaring af. De zus van Ilias sprak van een 'hel op aarde'. Ze hoopt dat de moordenaar van haar broertje een levenslange celstraf krijgt. Haar broer sprak van 'voorbedachte rade'. De moeder gaf via de advocaat aan dat Ilias zelf bang was in de laatste dagen voor zijn dood en dat hij dacht dat er 'iets ergs' zat aan te komen.

Spijt en excuses

Chakib zelf zegt spijt te hebben van wat hij heeft aangericht. Hij bood zijn excuses aan de nabestaanden aan en wil in gesprek met de moeder van het slachtoffer. "Er zijn alleen verliezers", stelt hij.
De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!