Vertraging stadhuis Heerlen: gevel in slechte staat

Het stadhuis van Heerlen © L1
Het verbouwde stadhuis van Heerlen wordt op 10 maart volgend jaar opgeleverd. Dat is een paar maanden later dan in eerste instantie de bedoeling was.
Ook blijkt de hele buitengevel in veel slechtere staat te zijn dan gehoopt en is een grondige opknapbeurt nodig. Maar die staat de heropening in maart niet in de weg.

Vertraagde levering

Dat de verbouwing van het stadhuis achter loopt op schema heeft te maken met de vertraagde levering van met name staal, glas en hout, zo blijkt uit een brief van het college van B&W aan de gemeenteraad. Ook het tekort aan personeel speelt een rol.

Aparte behandeling

De buitengevel van het door architect Frits Peutz ontworpen Heerlense stadhuis bestaat uit zogeheten Kunrader steen. Aanvankelijk was het de bedoeling die gewoon te reinigen. Maar nu blijkt een aparte behandeling nodig. "Momenteel wordt onderzoek gedaan naar de precieze stand van zaken om te weten te komen hoe de gevel precies moet worden aangepakt", zegt wethouder Jordy Clemens (SP).

Warmere temperaturen

"Wel is het zeker dat die werkzaamheden niet in de winter kunnen worden uitgevoerd maar pas na de oplevering in maart. Want voor het uitvoeren van het werk zijn warmere temperaturen nodig. In de winter is het te koud", zo zegt Clemens. Wat de precieze kosten zijn, moet nader onderzoek uitwijzen.

Energie besparen

De vertraging van de oplevering van het gerenoveerd stadhuis heeft tot gevolg dat de commissie- en gemeenteraadsvergaderingen tot maart in de Bernardinuskapel blijven plaatsvinden. Ook blijft een deel van de ambtenaren langer gehuisvest in het tijdelijke kantoor aan de Putgraaf. Een groot deel van dat pand is wel al vanaf 1 november gesloten om energie te besparen. Doordat radiatoren niet meer hoeven te worden aangezet, bespaart de gemeente tot maart volgend jaar ongeveer 30.000 kubieke meter gas.