Thermae 2000 verhoogt entreeprijs door hoge energiekosten

Thermae 2000 in Valkenburg © Erwin Minkenberg
Thermae 2000 in Valkenburg rekent een energietoeslag bovenop de gewone entree. Het bedrijf heeft momenteel te maken met een verdubbeling van de energiekosten.
Er is daardoor amper sprake van winst, ondanks het milde herfstweer en de tijdelijke toeslag van 2,95 euro, zo laat directeur Bastiaan Klomp weten.

Minder lang open

Klomp zegt daarnaast naar andere besparingsmogelijkheden te kijken. "We gaan een uur later open en een half uur eerder dicht." Toch is de hoogste kostenpost vooral het warm houden van de faciliteiten. "We moeten de hele dag sauna's opstoken en zwembaden verhitten. We proberen daarom op gefaseerde tijden de sauna's te stoken en te openen", aldus Klomp.

'Doen in warmte'

Het wellnessbedrijf wil dus zo veel mogelijk alles bij het oude houden met de 200 medewerkers die er werkzaam zijn. "Mensen komen voor gezondheid en ontspanning, juist ook door het voelen van warmte. Wij doen in warmte", zegt Klomp.
Hoop op begrip
De directie hoopt op begrip van klanten. "We hopen dat als we hetzelfde blijven leveren dat klanten die drie euro extra willen betalen."

Het eerste bedrijf

Vooralsnog is het Valkenburgse wellnesscentrum het eerste bedrijf dat een hogere entree rekent. Uit een rondvraag van L1 bij andere sauna's en wellnesscentra in Limburg zoals Thermaalbad in Arcen en Top Alivio Saunacentrum in Horn blijkt dat zij te maken hebben met lopende energiecontracten. Hierdoor hoeven zij voorlopig geen prijsverhoging door te voeren.

Verduurzaming

Om te besparen op de langere termijn investeerde Thermae 2000 ook al in verduurzaming. Samen met studenten van de TU Delft keek de organisatie hoe het buitenwater 's nachts minder warmte verliest. Er kwamen glazen schermen om de invloed van wind te beperken. Ook werd er een vloeistof die als een dekkend laagje op het water blijft liggen toegevoegd, zodat minder water verdampt en dus hitte verliest. Tot slot staat er nog een zonneweide met zonnepanelen voor de toekomst op de planning.