Heerlen stopt ton in stoppen beginnende burenruzies

Een hoge schutting is niet altijd genoeg om vechtende buren uit elkaar te houden © iStock
Gemeente Heerlen en vijf woningbouwcorporaties starten in 2023 met buurtbemiddeling bij beginnende burenruzies.
Dat maakt de gemeente dinsdag bekend. Het gaat voorlopig om focusgebieden in Heerlen-Noord: Vrieheide, Kasteelbuurt-Hoofdstraat-Slakhorst en Grasbroek, Musschemig en Schandelen (GMS).
Interventie
De gemeente hoopt dat inwoners onder begeleiding van een getrainde buurtbemiddelaar ruzies zelf kunnen oplossen, zonder dat het uit de hand loopt en zonder problemen direct bij politie, justitie of verhuurders neer te leggen. Een burger, woningcorporatie, wijkagent of buurtregisseur kan een zaak melden bij de aangestelde coördinator buurtbemiddeling, die een buurtbemiddelaar inschakelt.
Burgemeester Roel Wever noemt de interventie 'effectief bewezen'. "Buurtbemiddeling is een goed voorbeeld van burgerparticipatie. Getrainde bemiddelaars helpen om het contact tussen buren te herstellen en oplossingen te bedenken voor hun conflict." Dat komt de leefbaarheid van de gemeente ten goede, meent hij.

Verbeteren omgeving

Er wordt 100.000 euro geïnvesteerd, zodat de bemiddeling gratis aangeboden kan worden. "Zo zorgen we samen voor een betere woon- en leefomgeving", aldus wethouder Wonen Casper Gelderblom (PvdA-GroenLinks-Partij voor de Dieren). De gemeente betaalt de helft van het bedrag.
Na enkele tijd zal ook in de rest van Heerlen de methode uitgerold worden. Er is met de woningcorporaties, Woonpunt, Vincio Wonen, Weller, Wonen Zuid en Wonen Limburg, afgesproken dat het project in eerste instantie drie jaar duurt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!