BCL roept op: 'Geef vrouwen gelijke rol in carnavalsbestuur'

Robert Housmans © L1
Het leeuwendeel van de Limburgse carnavalsverenigingen bestaat uit mannen. Volgens de Bond Carnavalsverenigingen Limburg (BCL) worden er echter steeds meer vrouwen bij betrokken.
Dit carnavalsseizoen maakt in Nieuwstadt voor het eerst een vrouwelijke vorst haar intrede - een unicum. Voorzitter Robert Housmans van BCL noemt het in televisieprogramma L1mburg Centraal een 'ontzettend mooie ontwikkeling'.

Feest voor iedereen

Housmans hoopt dat het gaat om een doorgaande ontwikkeling van 'het feest voor iedereen'. Toch zegt hij als bond weinig invloed te hebben op de keuzes voor de bestuursleden van verenigingen. "Wij gaan niet over wie het meest geschikt is." Wel heeft hij advies: "Kijk kritisch naar waar je wil staan als vereniging. Zorg dat er voor iedereen ruimte is en dat mannen en vrouwen gelijke kansen hebben."

Statuten

Op de vraag hoe het kan dat binnen de grotere verenigingen, zoals Jocus in Venlo en de Tempeleers in Maastricht, toch voornamelijk mannen rondlopen, heeft Housmans geen antwoord. "Hoe het bij specifieke verenigingen geregeld is, weet ik niet. Maar als de statuten een belemmering zijn, kunnen wij ondersteunen en samen kijken hoe we deze kunnen aanpassen."
Tradities zijn goed, maar ze horen wel mee te buigen met de huidige samenleving", meent ook de nieuwe vorst van De Foetelaers Yvonne Kolsteren-Mors.