Zes jaar cel voor spoorloze drugscrimineel

De veroordeelde Rudi G. is voortvluchtig. © iStock
De na een tandartsbezoek gevluchte Rudi G. moet zes jaar de cel in vanwege de smokkel van drugs naar Limburg. Enig probleem: de man is al bijna anderhalf jaar spoorloos.
De 50-jarige Rudi G. liep via de gekraakte berichtendienst Sky ECC tegen de lamp. Op basis van die berichten besloot de politie te observeren bij de Schinveldse villa van medeverdachte Peter van D. (65).

600 kilogram MAPA

Bij de woning van Peter van D. - een grote naam in de drugswereld - werd begin maart 2021 een busje met 600 kilogram MAPA gevonden. Dat is een grondstof voor synthetische drugs. De rechter is van oordeel dat Rudi zich samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan de voorbereiding van de productie van onder meer amfetamine.

Blokken cocaïne

Ook had de voorvluchtige vijftiger volgens de rechtbank 100 blokken cocaïne in zijn bezit, die hij wilde verhandelen. Rudi is reeds eerder veroordeeld vanwege een drugszaak. "Dat de verdachte zich, uit geldelijk gewin, wederom geen rekenschap heeft gegeven van de gevolgen van zijn gedragingen, rekent de rechtbank hem aan", aldus de rechter.

Onvoldoende bewijs

De 57-jarige Heerlenaar Lambert V., die ook een rol had in deze zaak, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 420 dagen, waarvan 136 dagen voorwaardelijk. Hij was de bestuurder van het busje dat gevuld was met 600 kilogram MAPA. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat er sprake was van een bewuste samenwerking tussen de Heerlenaar en anderen 'bij de door de verdachte verrichte voorbereidingshandelingen'. Mourad A. (31) uit Eindhoven werd in de ogen van justitie gezien als de leverancier van het grondstof. Hij is door de rechtbank vrijgesproken.

Andere rechters

De rechtbank heeft in de zaak van de Schinveldse Peter van D. nog geen uitspraak kunnen doen vanwege een wrakingsverzoek, dat zijn advocaten hadden ingediend. De verdediging had geen vertrouwen meer in de drie rechters, omdat ze bepaalde stukken niet meer aan het dossier wilden toevoegen. Het ging om stukken in het kader van berichtendienst Sky ECC. Andere rechters gaan nu de strafzaak tegen de vermeende drugsbaron behandelen.

Grote naam

Peter - ook wel bekend als 'De Dikke - wordt in criminele en justitiële kringen gezien als de xtc-koning van Nederland. De zestiger werd in de jaren tachtig groot als producent van harddrugs. Hij stond samen met Robbie 'de Kerstman' van L. aan de wieg van xtc-productie in Nederland. 'De Dikke' wist lange tijd onder de radar te blijven totdat hij in het vizier kwam van de opsporingsdiensten.