Spetterende musical over hoogwater in Limburg in de maak

Presentatie van de overstromingsmusical Het Was Zondag In Het Zuiden © L1(Gerard Pansier)
Hoogwater in Limburg wordt het onderwerp van een musical door Toneelgroep Maastricht en theater De Maaspoort. Rowwen Hèze tekent voor de muziek.
De musical 'Het was Zondag in het Zuiden' zal in de zomer van 2023 te zien zijn en wordt gemaakt door het artistieke team achter 'Dagboek van een Herdershond'.
Hoogwater als inspiratie
Met oude beelden uit journaals, historisch beeld van video-amateurs en radiofragmenten krijgt de musical de uitstraling van een documentaire, waarbij de muziek van Rowwen Hèze als soundtrack zal worden opgevoerd. "Elke Limburger heeft zijn eigen herinneringen aan de overstromingen", zegt regisseur Servé Hermans. "In deze musical maken we deze geschiedenis invoelbaar. Dat doen we met een spectaculair decor dat letterlijk onder water komt te staan."

Verwoesten en verbinden

Het verhaal van de musical speelt zich af in december 1993. Een doorsnee zondag, waarbij niks aan de hand is. In Limburg maakt niemand zich zorgen over de aanhoudende regen en overstromingen in de Ardennen. Iedereen denkt de gevaren van het water te kennen. Tot het hoge water de provincie binnenstroomt en grote delen van Limburg onder water zet. 12.000 mensen worden geëvacueerd. Het hoogwater verwoest veel, maar verbindt de Limburgers ook. En de geschiedenis herhaalde zich in 1995 en de zomer van 2021.

Samenwerken

Voor de musical werkt Toneelgroep Maastricht wederom samen met theater De Maaspoort en Rowwen Hèze , zoals ook eerder de voorstelling over Pinkpop werd gemaakt. De band uit America zal niet zelf optreden tijdens de musical, maar wel een lied schrijven voor 'Het was Zondag in het Zuiden'.
De voorstelling zal in totaal twintig keer worden opgevoerd. De beoogde locatie is het Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. De kaartverkoop is inmiddels gestart.