Cel en tbs na steekpartij met Rambo-mes: 'Ik maak je kapot'

Het slachtoffer werd verschillende keren gestoken met een survivalmes © Istock
Ottersummer Patrick B. (41) moet vijf jaar de cel met vervolgens tbs, nadat hij de nieuwe vriend van zijn ex-vriendin herhaaldelijk stak met een survivalmes.
Dat heeft de rechtbank in Roermond besloten. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden acht jaar cel met tbs.

Rambo-mes

Op 5 augustus 2021 ging het mis bij een woning aan de Gerardus Mandersstraat in Bergen. Patricks ex-partner en haar nieuwe vriend zaten in de achtertuin toen ze geconfronteerd werden met de Ottersummer, die plots in de achtertuin stond. Patrick liep bewapend met een Rambo-mes richting de nieuwe vriend van zijn ex en schreeuwde "Ik maak je kapot." Hij stak het slachtoffer verschillende keren in het lichaam. De man raakte ernstig gewond.

Afweren

"Het slachtoffer heeft voor zijn leven gevochten door het survivalmes bij het lemmet vast te pakken. Hierbij liep hij verschillende snijwonden op aan beide handen, waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds niet van hersteld is", zegt de rechter.

Jaloezie

De vrouw en de man vluchtten het huis in en draaiden de deur op slot. De belager vernielde vervolgens meerdere ruitjes van de deur, drong binnen en sloeg de boel kort en klein. Patrick kon de relatiebreuk niet aan. Hij zag groen van jaloezie, omdat zijn ex met een ander samen was. Dat kon hij niet accepteren.

Trauma

Volgens de rechter heeft de man uit Ottersum niet alleen de slachtoffers groot verdriet aangedaan, ook een van haar kinderen was getuige van het drama. "De impact en de gevolgen zijn groot. De 14-jarige stiefzoon van de verdachte was in de woning aanwezig en is getraumatiseerd door de confrontatie met zijn stiefvader met een mes in de handen", concludeert de rechtbank.

Problematiek

Uit een rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) is gebleken dat Patrick een ontwikkelingsstoornis heeft. Verder kampt hij met diverse verslavingen aan alcohol, drugs en gokken. "De rechtbank volgt de psychiater en psycholoog in hun adviezen dat de maatregel van tbs met voorwaarden afdoende is om het recidiverisico in te perken", aldus de rechter.