Medewerker ziekenhuis Roermond snuffelt in patiëntendossiers

De ingang van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond © Fer Traugott
Een medewerker van het Roermonds Laurentius Ziekenhuis heeft zonder toestemming de dossiers van 95 patiënten bekeken.
Dat kwam aan het licht doordat een andere medewerker dit zag, en meldde bij het ziekenhuis.

Melding

In een persbericht zegt het Laurentius het voorval gemeld te hebben bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ook zegt het 'passende maatregelen' te hebben genomen om herhaling te voorkomen. Het gaat volgens het ziekenhuis om 'iemand die werkzaam was binnen het ziekenhuis.' De medewerker zou de gegevens niet verder hebben gedeeld.

Onderzoek

Een forensisch onderzoeksbureau heeft de zaak verder onderzocht. "Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat er geen aanleiding is om uit te gaan van het scenario dat er persoonsgegevens zijn gedeeld met derden of dat er misbruik van gemaakt is."

Privacy

De patiënten van wie de dossiers zijn bekeken, zijn door het ziekenhuis op de hoogte gesteld van het lek. "Wij hechten grote waarde aan de privacy van onze patiënten en zijn daarom erg geschrokken van deze situatie en betreuren het zeer dat dit kon gebeuren. Alle patiënten die hierdoor zijn getroffen, hebben een persoonlijke brief ontvangen waarin we uitleggen wat dit voor hen betekent en waar ze terecht kunnen met verdere vragen. Patiënten die geen brief hebben ontvangen, hoeven zich geen zorgen te maken", zegt bestuursvoorzitter Luc van den Akker van het ziekenhuis.