OM eist taakstraffen voor illegaal opgraven oorlogsvliegtuig

Het onmiskenbare profiel van een Spitfire uit de Tweede Wereldoorlog © Istock
Het Openbaar Ministerie (OM) eist taakstraffen tegen drie mannen die in Meerlo illegaal onderdelen van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog hebben opgegraven.
Het trio heeft in 2018 een Britse Spitfire zonder vergunning uit de grond gehaald. Ze gebruikten daarvoor groot materieel zoals een graafmachine.

Diepe put

De mannen zouden de opgegraven spullen ook hebben verkocht. Ze worden verdacht van diefstal in vereniging en bezit van munitie. Op de locatie waar het oorlogsvliegtuig in 1944 neerstortte groeven ze onder meer een put van twee meter diep. Ze vonden onder andere een parachute, een reddingsvest en onderdelen van een motorblok. Volgens het Openbaar Ministerie getuigen de daden van het drietal niet van veel respect voor de geschiedenis.
Justitie vindt dat de initiatiefnemer een taakstraf moet krijgen van 120 uur, de twee anderen 100 uur. De rechtbank doet uitspraak over twee weken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!