Koopjesfestijn Black Friday niet in iedere winkel

Black Friday is ook in Nederland een drukke dag voor shoppers geworden © Istock
Hoewel het officieel pas op vrijdag 25 november Black Friday is, worden consumenten nu al overstelpt met reclames voor dit koopjesfestijn. Maar niet alle bedrijven doen aan de gekte mee.
Black Friday is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar wordt de dag, direct na de feestdag Thanksgiving, beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Veel winkels en webshops komen dan met speciale aanbiedingen. De afgelopen jaren kreeg het fenomeen ook in Nederland voet aan de grond.

Webshop op zwart

Maar een aantal winkels boycot Black Friday dit jaar. Zo sluit Dille & Kamille al zijn winkels, ook die in Maastricht, en zet het de webshop op zwart. Ze willen daarmee mensen na laten denken over hun koopgedrag. De medewerkers gaan op die vrijdag vrijwilligerswerk doen voor de natuur. Black Friday is door de winkelketen omgedoopt tot Green Friday.

Recycling

Outdoorwinkelketen Bever, met winkels in Venlo en Maastricht, houdt de deuren wel open, maar roept mensen op met kapotte schoenen en kleding naar de winkel te komen om die gratis te laten repareren.
Ook Ikea heeft geen extra goedkope aanbiedingen op Black Friday in de winkel in Heerlen. Het koopjesfestijn werd daar vorig jaar al omgedoopt tot Bring Back Friday. Je kunt er je oude meubels terugbrengen en krijgt er een tegoedbon voor om te besteden in de winkel. Ikea verkoopt de tweedehands meubels vervolgens voor een klein prijsje.