Video: Signalering belangrijk bij kindermishandeling

Gouverneur Emile Roemer spreekt als voorzitter van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling. © L1 (Gerard Pansier)
Zo'n 7500 kinderen in onze provincie krijgen jaarlijks te maken met kindermishandeling. Dat is gemiddeld één kind per klas.
In de Week tegen Kindermishandeling wordt deze week extra aandacht gevraagd voor dit complexe probleem.

Signalering

In Nederland krijgen bijna 120.000 kinderen per jaar te maken met kindermishandeling. Het aantal ligt in werkelijkheid nog hoger, want het gaat hierbij om kinderen waarbij professionals mishandeling hebben gesignaleerd. En juist die signalering is belangrijk én kan altijd beter. Dat zegt ook een van de kersverse ambassadeurs van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling, Naomy Rojnik. "Als je iets niet signaleert dan kun je vervolgens ook niet het gesprek erover aangaan", zegt ze.

Training

Bij de start van de Week tegen de Kindermishandeling bij Hogeschool Zuyd in Heerlen kregen personeel en studenten van de school en andere ambassadeurs vanuit onder andere gemeenten, gezondheidszorg en volkshuisvesting maandag een training in het signaleren van kindermishandeling.
Ook gouverneur Emile Roemer was hierbij aanwezig. Hij is voorzitter van de Beweging Limburg tegen Kindermishandeling. Volgens Roemer kent iedereen wel een kind dat mishandeld wordt. "Maar de vraag is, zie je het? En als je het al ziet, doe je dan iets? En als je al iets doet, doe je dan het goede? Dat is eigenlijk precies waar deze week over gaat. Dat we mensen bewust maken dat het heel veel voorkomt", zegt Roemer.

Drijfveer

Naomy had als kind te maken met fysieke mishandeling en huiselijk geweld. Haar eigen ervaringen zijn de grootste drijfveer om kindermishandeling te voorkomen en terug te dringen. "De eerste keer dat ik erover sprak was ik 16 jaar, toen maakte ik het al een hele tijd mee. Ik gun het anderen om eerder erover te kunnen praten. Want hoe eerder je erbij bent, hoe minder groot de gevolgen ook kunnen zijn", vertelt de nu 29-jarige Naomy.

App en voorlichting

Naomy heeft ook een app ontwikkeld om kinderen in een soortgelijke situatie te helpen. In de app Care Free wordt uitgelegd wat kindermishandeling is, waarom het gebeurt en natuurlijk wat je er aan kan doen. Verder geeft ze voorlichting op scholen over het thema. Haar eigen verhaal blijft mensen raken volgens Naomy.
"Dat laat ook zien dat we er nog veel meer met elkaar over moeten blijven praten. Zodat hopelijk ook de taboe eraf gaat. En van beide kanten, of het je nu overkomt of je creëert zo'n situatie, dat je mag ervaren dat je erover kan praten. Dat er hulp mogelijk is, zonder dat iemand een oordeel heeft over de situatie waar je inzit", beschrijft Naomy.