Vijf aanhoudingen mensensmokkel: boten en pompen in de auto

Auto vervoerd opblaasboot, vermoedelijk voor mensensmokkel © Koninklijke Marechaussee
In Noord-Limburg zijn dit weekend vijf mensen opgepakt op verdenking van voorbereidende handelingen voor mensensmokkel. Zo vervoerden ze onder meer opblaasboten, luchtpompen, binnenbanden en zwemvesten.
De Koninklijke Marechaussee deed de aanhoudingen in samenwerking met de Nederlandse en Duitse politie.

Opblaasboot

Zo was het zaterdagmiddag raak op de A67 toen een patrouille van het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) een voertuig met Frans kenteken controleerde. De marechaussee en een Duitse politieagent vonden onder meer een opblaasboot, luchtpompen, zwemvesten, een buitenboordmotor en jerrycans in het voertuig. Dat wekte de indruk dat de bestuurder, een 28-jarige Afghaan, van plan was om mensen te smokkelen. Daarom is de man opgepakt.

Binnenbanden

Een Duits voertuig werd in de nacht van zaterdag op zondag bij de grens van de A67 gehaald. Daar lagen ook in marechaussee-jargon 'nautische middelen' zoals binnenbanden en pompen in de wagen. De 22-jarige bestuurder en de 21-jarige bijrijder werden gearresteerd.

Jerrycan

Ook liepen twee inzittenden van een Franse auto zondagavond tegen de lamp toen ze op de A67 werden gecontroleerd. De 34-jarige Tunesische bestuurder en de 25-jarige bijrijder uit Mali vervoerden een rubberboot, jerrycan en pompen. Het tweetal is opgepakt.

Overtocht levensgevaarlijk

Volgens de marechaussee worden rubberboten vaak gebruikt om migranten van Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. "De overtocht is levensgevaarlijk." In het GPT werken de Duitse Bundespolizei, Landespolizei, Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee samen om onder andere mensensmokkel op te sporen.
Het Openbaar Ministerie doet samen met de Koninklijke Marechaussee verder onderzoek.