Wereldberoemde kunstbeurs TEFAF toch in maart

Dit jaar wordt de 36ste editie van het evenement gehouden. © Jean-Pierre Geusens
De wereldberoemde kunstbeurs TEFAF in Maastricht wordt komend jaar gewoon in maart georganiseerd.
Dit jaar werd de internationale beurs verschoven naar juni. Dat kwam door zorgwekkende coronacijfers in het begin van het jaar.

Wereldberoemd

De 36ste TEFAF in congrescentrum MECC begint op 11 maart 2023 en duurt tot en met 19 maart. Jaarlijks komen zo'n 70.000 bezoekers uit de hele wereld af op de kunstbeurs. De beurs zal zo'n honderden deelnemers tellen. "Door het handhaven van hoge kwaliteitseisen en het hanteren van strenge toelatingingseisen wordt op de beurs een bijzondere keur van toonaangevende handelaren en kunstgalerijen bijeengebracht", aldus de organisatie van TEFAF.

Grote hamer

Dit jaar was het publiek - na de coronapandemie - weer fysiek welkom bij de antiekbeurs. Maar op dinsdag 28 juni ging het royaal mis in het MECC. Gewapende overvallers hadden het gemunt op een vitrine met juwelen. Ze kwamen afzonderlijk binnen in het beursgebouw en liepen naar de stand van een juwelier. Een van hen haalde een grote hamer onder zijn jas vandaan en sloeg op de vitrine met juwelen in. De anderen hielden mensen weg uit de omgeving van de vitrine onder dreiging met automatische vuurwapens. De verdachten zijn nog niet opgepakt.
Bekijk hier de beelden terug van de beursroof:

Diefstallen

Het is overigens niet voor het eerst dat er wordt gestolen op de internationale kunst- en antiekbeurs. In 2011 werden er eveneens juwelen gestolen. Een jaar eerder gingen dieven ervandoor met een ring en een hanger ter waarde van 860.000 euro. In 2008 werd een diamanten halsketting met een verkoopwaarde van 1,2 miljoen euro gestolen. Dat gebeurde tijdens de pre-opening. De politie arresteerde onder anderen twee vrouwen uit Mexico, die later werden veroordeeld tot vijftien maanden celstraf.