Nieuwe revalidatiemethode Zuyderland: meteen bewegen

Patiënten belasten armen en benen direct op een zo normaal mogelijke manier © Zuyderland Heerlen
Patiënten die bij de revalidatieafdeling van Zuyderland ziekenhuis in Heerlen terechtkomen na een botbreuk, kunnen dankzij een nieuwe behandelmethode eerder naar huis.
Waar voorheen in de eerste zes tot twaalf weken niet belast mocht worden, probeert men nu om per direct zo normaal mogelijk en veilig te bewegen.

Sneller naar huis

De methode is een Zuid-Limburgse proef om patiënten sneller of vrijwel meteen in eigen omgeving te laten revalideren. Ook bepaalt de patiënt zelf het tempo en de mate van belasting, en dus niet de chirurgen en therapeuten. De voortgang staat dan wel onder het toezicht van een fysiotherapeut.

Nu al resultaten

De revalidatie specialisten van Zuyderland Heerlen beweren nu al resultaten te zien; patiënten zijn sneller op de been en ook treden er minder complicaties op. Belasten stimuleert aanmaak van bot en direct bewegen volgens het normale beweegpatroon voorkomt het verlies van spierkracht.

Landelijk voorbeeld

Zuyderland Heerlen beschikt sinds enige tijd over een zelfstandig ziekenhuis revalidatie. Volgens het ziekenhuis kijkt men landelijk naar deze nieuwe revalidatiemethode. De verwachting is dat in de toekomst deze manier van revalideren ook landelijk navolging krijgt. Het ziekenhuis ontwikkelde een cursus voor andere ziekenhuizen, revalidatiecentra en fysiotherapeuten in Nederland.