Toer voor lotgenoten met Q-koorts weer van start

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Voor het eerst na de corona-epidemie begint vanaf woensdag weer een - eerder gebruikelijke - toer met ontmoetingen tussen lotgenoten met Q-koorts. Daarbij worden ook de nieuwste ontwikkelingen toegelicht.
Waren ontmoetingen tijdens de corona-epidemie voor iedereen af te raden, voor de mensen die blijvende gevolgen ervaren van Q-koorts was het helemaal oppassen. Nu kan genoemde toer weer worden georganiseerd in Schinnen, Venray, Woerden, Oss, Tilburg, Enschede en Assen. Ook zorgprofessionals zijn er van de partij.

Naweeën van Q-koorts

Q-koorts, een ziekte die van met name geiten en schapen en vooral via de lucht op mensen wordt overgedragen, werd zo'n vijftien jaar geleden vrij plotseling het gesprek van de dag. Het aantal besmettingen vloog omhoog en zou nog een paar jaar toenemen. En hoewel het aantal zeer fors is ingezakt, zijn er nog steeds mensen die kampen met naweeën.

Meer begrip

Die lotgenoten ondervinden als gevolg van de ervaringen met corona en de daardoor veroorzaakte langdurige Covid soms wel wat meer begrip voor hun eigen, vergelijkbare problemen, zoals vermoeidheid. Aan de andere kant wordt toch ook een beetje gevreesd dat de aandacht voor de gevolgen van Q-koorts juist wordt opgeslokt door alle belangstelling voor corona, zegt een woordvoerster van Q-support, een stichting die mensen met Q-koorts steunt.

Acute Q-koorts

De meeste mensen merken volgens gezondheidsinstituut RIVM niks van een besmetting met Q-koorts, maar anderen krijgen hoofdpijn, koorts, longontsteking, droge hoest en pijn op de borst. Dan is er sprake van 'acute Q-koorts'.
Besmetting kan ook leverontsteking en ontsteking van een bloedvat of de hartkleppen veroorzaken. Soms blijkt de ziekte zelfs dodelijk. Ongeveer 20 procent van de mensen die er erg ziek van worden, houdt langere tijd klachten, waaronder volgens de stichting ook concentratieproblemen en spier- en gewrichtspijnen.

Vermoeidheid

Volgens de eerste resultaten uit een vorig jaar opgezette databank van Q-support komen er tien jaar na besmetting nog twaalf verschillende klachten voor, maar staan vermoeidheid en concentratieproblemen vooraan.
Van de 448 medewerkenden aan de database moest 46 procent volledig stoppen met werken en nog eens 33 procent het aantal werkuren verminderen. Velen houden weinig energie over voor gezin, vrienden en hobby’s. Slechts 17 procent heeft nog hoop dat de situatie ooit verbetert.

Besmettingscijfers

Dit jaar hadden volgens het RIVM tien mensen acute Q-koorts. In de jaren 2008 en 2009, toen de ziekte zo om zich heen greep, werden er respectievelijk 1000 en 2354 met deze ziekte geteld. In 2020 en 2021 waren het er beide jaren 7.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!