Wolf zorgt voor steeds meer polarisatie

Afbeelding ter illustratie. © iStock
De komst van de wolf in Limburg zorgt voor steeds meer polarisatie tussen voor- en tegenstanders. Deze week besloot wolvendeskundige Wim Tegels uit Vlodrop alle werkzaamheden voor dit roofdier neer te leggen en ook de provinciale politiek is sterk verdeeld.
In het Limburgs Parlement werd vrijdag gestemd over een motie die oproept tot een lagere beschermingsstatus voor de wolf. Wolven die te veel schade aanrichten, zouden bejaagd en dus gedood moeten worden.

Tijd voor actie

CDA-Statenlid Rudy Tegels: "Het huidig beleid staat ver van de werkelijkheid. Het is tijd voor actie. We dringen aan op het beheer van de wolvenpopulatie." Volgens Tegels zijn de huidige maatregelen te kostbaar en onvoldoende effectief. De motie kreeg steun van precies de helft van alle statenleden. En dus is dit voorstel voorlopig aangehouden.

Schapen gedood

In Limburg zijn dit jaar enkele tientallen schapen doodgebeten door een wolf. In alle gevallen gaat het om zwervende roofdieren. Hun aantal in Limburg wordt geschat op drie tot vier. De wolf is Europees beschermd en mag alleen in zeer uitzonderlijke gevallen worden gedood. In andere provincies als Friesland en Drenthe zijn de aantallen roofdieren en de wildschade vele malen groter. Maar met name het CDA in Limburg vreest dat de situatie op het platteland 'nu al onhoudbaar lijkt te worden'.

Preventie

De Partij voor de Dieren vindt dat de wolf maximaal beschermd moet blijven. Er wordt volop subsidie verstrekt voor wolvenwerend raster en speciale honden om kuddes met schapen te beschermen. Pascale Plusquin van de Partij voor de Dieren pleit ervoor dat de financiële vergoeding voor wildschade gekoppeld moet worden aan preventieve maatregelen. Dus zonder preventie, geen compensatie als een schaap wordt gedood. "Een schaap is nu een lekkere en makkelijke prooi voor de wolf. En dat is de schuld van de mens."

Intimidatie

Met de groei van de populatie en de toename van de wildschade krijgen voorstanders van de wolf steeds meer te maken met agressie en intimidatie. Dat bleek onlangs toen de documentaire Wolf werd gepresenteerd. Die polarisatie komt volgens wolvendeskundige Wim Tegels vooral door falend overheidsbeleid. Het Rijk vergoedt volgens hem nog drie jaar lang alle schade die de wolf aanricht zonder dat veehouders preventieve maatregelen hoeven te nemen. Het gevolg is dat schapen nog steeds een veel te makkelijke prooi zijn. En dat de wolf niet leert dat hij van deze dieren af moet blijven.
Wim Tegels: "De overheid faalt zo hard dat ik nu met al mijn vrijwilligerswerk stop voor de wolf. Op deze manier verandert er helemaal niks en zal de overlast van wolven alleen maar toenemen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!