'Praten over menstruatie moet heel gewoon zijn'

Uit onderzoek blijkt volgens hoogleraar gynaecologie Marlies Bongers dat klachten als gevolg van menstruatie, opvliegers of de overgang moeilijk bespreekbaar zijn. © iStock
Hoogleraar gynaecologie Marlies Bongers vindt het hoog tijd dat hormonale klachten die vrouwen ervaren, uit de taboesfeer komen. Ze schreef ook een boek over de baarmoeder.
Bij het VISTA College proberen ze sinds een jaar de kenbaarheid van dit probleem bespreekbaar te maken.

Ongemakkelijk

Niet kunnen concentreren of werken door menstruatieklachten of de overgang. Veel vrouwen hebben daar last van, maar vinden het ongemakkelijk om met anderen hierover te praten. Dat doen zij thuis niet, op school niet en op de werkvloer al helemaal niet.

Taboe

Uit onderzoek blijkt volgens Bongers dat klachten als gevolg van menstruatie, opvliegers of de overgang moeilijk bespreekbaar zijn. Zelfs in de thuissituatie praten vrouwen hier vaak niet over. "Tijdens een hevige menstruatie bijvoorbeeld geen boodschappen gaan doen, maar niet hun man zeggen 'doe jij de boodschappen even want ik menstrueer zo zwaar'. Maar dan zeggen 'ik voel me niet zo lekker'", omschrijft ze.

Els Borstprijs Oeuvreprijs

Marlies Bongers is als hoogleraar gynaecologie verbonden aan het Maastricht UMC+. Vorige maand kreeg zij de Els Borstprijs voor haar inzet op gebied van menstruatie.
De VNVA Els Borst Oeuvreprijs is ingesteld als eerbetoon aan de in 2014 omgebrachte voormalige arts en gezondheidsminister Els Borst. Zij was erelid van de VNVA, de Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen.

VISTA College

Bij het VISTA College staat het thema sinds een jaar hoog op de agenda. In overleg met de arbodienst hebben ze ervoor gekozen in te steken op een aantal workshops om de kenbaarheid van hormonale klachten bespreekbaar te maken. "Wat je merkt, is dat de vrouwelijke medewerkers die ook deelgenomen hebben aan de workshop, dit gaan rondvertellen en ook gaan vertellen wat ze er zelf aan gehad hebben. En soms ook individuele consulten gaan aanvragen", zegt Eline Hermans, senior consulent P&O bij het VISTA College.
Volgens haar is het heel erg goed dat vrouwen zich zelf bewust zijn van wat dat voor effecten kan hebben voor de inzet op het werk. "Onze moeders waren nooit gewend om tot hun 65 of 67ste te moeten werken. Dus wij zijn de eerste generatie ook die werk combineren met al deze vrouwelijke problemen", aldus Hermans.

Biografie van de Baarmoeder

Bongers maakte samen met schrijfster Corien van Zweden het boek Biografie van de Baarmoeder om meer kennis te laten ontstaan bij iedereen. "Er is ontzettend weinig over bekend. Terwijl het allerlei moois teweeg kan brengen, maar ook allerlei klachten kan geven. Wij hopen echt dat er meer kennis komt. Dat vrouwen, mensen die er last van hebben, ook denken van 'klopt het wel? Laat ik eens aan de bel trekken'", omschrijft Bongers.
Volgens Bongers zijn er een aantal factoren waarom er weinig kennis is over de baarmoeder. "Het is een vrouwending, vroeger werd het als vies gezien, het is geen mannen orgaan en vrouwen downgraden het vaak zelf ook", zegt ze.

Endometriose

Bianca de Bie uit Sittard had twintig jaar geleden erg veel hormonale klachten die sterk van invloed waren op haar functioneren op het werk. Uiteindelijk werd bij haar de diagnose endometriose vastgesteld. Ongeveer tien procent van alle vrouwen in de vruchtbare levensfase heeft deze chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies ook op plekken zit buiten de baarmoeder.
Ze merkte dat praten over haar klachten uiteindelijk de beste oplossing was. In overleg met de leidinggevende werd haar werkrooster bijvoorbeeld aangepast als dat nodig was. De oplossing begint volgens Bongers inderdaad met het aangaan van een gesprek. "Praten over menstruatie, waar dan ook, moet heel gewoon zijn."

Stichting

De Bie is ook voorzitter van de Endometriose Stichting. Ze zet zich in voor aandacht en erkenning van de ziekte endometriose. Ook wil ze mensen met endometriose in contact brengen met elkaar via de stichting.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!