Uitgebreid onderzoek naar prestaties Arriva

Stockfoto © iStock
Er komt een uitgebreid onderzoek naar de prestaties van Arriva voor het openbaar vervoer in Limburg tussen 2015 en 2023. Een motie met die strekking werd vrijdag unaniem aangenomen in het Limburgs Parlement.

Rituitval

Arriva heeft nog een contract met de provincie tot 2031. Jaarlijks krijgt het bedrijf zo'n 68 miljoen euro voor de bus en trein in Limburg. Maar alle politieke partijen maken zich zorgen over de verschraling van het openbaar vervoer. Er is niet alleen rituitval en vertraging maar ook sprake van een personeelstekort bij de vervoerder. En dus neemt de kritiek toe.

Indexatie

1 januari 2023 worden de tarieven met 6 procent voor de trein en 7 procent voor de bus verhoogd. Tijdens een vergadering vorige week vrijdag werd nog geëist om die verhoging ongedaan te maken, maar volgens gedeputeerde Maarten van Gaans is die indexatie volgens het contract niet aan te vechten. In dat geval zou de provincie moeten kiezen tussen een miljoenenclaim van Arriva of een verdere versobering van de dienstregeling. In de gewijzigde motie werd de passage over de bevriezing van de tarieven daarom geschrapt.

Onafhankelijk

Het onafhankelijke onderzoek moet kijken naar de effecten van prijsstijgingen, het versoberen en afschalen van de dienstregeling en het rijden met kleine busjes. De resultaten moeten uiterlijk in juni 2023 klaar zijn. In de aangenomen motie staat verder dat in afwachting van dit onderzoek verdere afschaling, versobering of verschraling van de dienstregeling niet is toegestaan.