Bezoek Rome: Paus wenst zieke bisschop Smeets veel sterkte

Bisschop Smeets ontmoet de paus in Rome © Vatican Media
Bisschop Harrie Smeets heeft vrijdagmorgen paus Franciscus ontmoet. Samen met de andere Nederlandse bisschoppen is hij in Rome voor een Ad Limina bezoek. De paus besteedde speciaal aandacht aan de ernstig zieke bisschop.
Smeets nam in zijn rolstoel aan de audiëntie deel. Paus Franciscus – die zelf ook regelmatig gebruik maakt van een rolstoel – informeerde naar de ziekte van de bisschop, bemoedigde hem en wenste hem veel sterkte toe.

Ad Limina

Het Ad Limina bezoek is op de eerste plaats een bedevaart van de bisschoppen naar het graf van Petrus om daarmee hun verbondenheid met de wereldkerk uit te drukken. Die verbondenheid komt ook tot uitdrukking in het bezoek aan de paus, de opvolger van Petrus.

'Eerste en laatste keer'

Het Ad Limina bezoek wordt eens in de vijf jaar afgelegd. Voor bisschop Smeets is het de eerste keer. Bij de bisschop werd eerder een hersentumor geconstateerd. "Die hebben ze tot nu toe met kuren goed kunnen behandelen. Daardoor kan ik hier nog zijn. Ook omdat ik weet dat er veel gebeden is", zegt hij vanuit Rome.
"Dat ik hier deze week kan zijn met de collega's, is heel plezierig. Ik ben blij dat het kan. Alleen zou ik het echt niet meer gekund hebben. Ook omdat ik weet, je moet reëel zijn, dat het toch waarschijnlijk de eerste en laatste keer is."

Bemoedigd bezoek

Volgens de bisschoppen was het bezoek aan de paus vrijdagmorgen 'bemoedigend'. De paus stak de bisschoppen een hart onder de riem over de afname van gelovigen in Nederland.
Het bezoek aan Rome begon afgelopen maandag. Zondag is de laatste dag van het Ad Limina bezoek.