L1mburg Centraal: Moeten we leren leven met de wolf?

Foto ter illustratie © iStock
Al zeven veehouderijen in Limburg opgekocht en we zullen met de wolf moeten leven. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal
Bekijk hier de hele uitzending

Al zeven veehouderijen in Limburg opgekocht

De uitkoop van boeren, het moet een deel van de oplossing zijn in het stikstofvraagstuk. Maar erg hard gaat dat nog niet. Zeven Limburgse veeteeltbedrijven hebben tot nu toe een handtekening gezet onder de vrijwillige uitkoopregeling. Nog eens zo'n veertig bedrijven komen in aanmerking voor de regeling. Daarmee is onze provincie volgens eigen zeggen koploper in Nederland. Rundveehouder Gert Krol en zijn vrouw Rianne tekenden donderdag voor het oog van de pers het contract met gedeputeerde Geert Gabriëls.

Rob Hillekens zorgt voor ouders, schoonouders en tante

Zorgen voor je ouders of andere naasten, het is vandaag de Dag van de Mantelzorg. Vaak komt het plotseling en onverwacht. En als je dan nog alles moet gaan plannen, ben je vaak te laat. Dat zegt Rob Hillekens uit Reuver. Hij nam zowel zijn ouders, zijn schoonouders als zijn tante in huis.

We zullen met de wolf moeten leven

Het stijgend aantal wolven in Nederland leidt steeds vaker tot verhitte debatten. De een zegt: 'Uitroeien die wolven; ze zijn gevaarlijk en bijten schapen dood'. De ander zegt: 'Nee, ze horen er bij. We zullen er mee moeten omgaan'. Maar dat is makkelijk gezegd misschien, als je zelf plots wordt geconfronteerd met een wolf, zoals deze fietser onlangs op de Veluwe.

Aod òp Nuj in Heerlen

We staan op de drempel van het zogenaamde vijfde seizoen: de carnaval oftewel de vastelaovend. Morgen is het de 11e van de 11e en wordt het grootste Limburgse volksfeest in Roermond officeel ingeluid. Al 15 jaar neemt Heerlen een voorschot op de vastelaovend met Aod op Nuj. En dat staat op het punt te beginnen.

Is Roermond klaar voor de11devande11de?

In Heerlen is de tap al open. Morgen gaat dat verder in Roermond. Daar is dit jaar voor het eerst de officieuze start van het carnavalsseizoen op de11devande11de. Jarenlang vond dat plaats in Maastricht, maar nu dus op het Stationsplein in de bisschopsstad. De laatste voorbereidingen worden daar nu getroffen.

Waar blijft de Oranje-gekte?

Het besef is er bij velen nog niet, maar het WK begint echt over 2 weken. Dan speelt ook het Nederlands Elftal zijn eerste groepswedstrijd op het WK in Qatar. Toch lijkt oranjekoorts vooralsnog uit te blijven. In straten die normaal gesproken flink uitpakken met oranje vlaggetjes en andere versiering, is het nu bijna overal kaal. Toch borrelt het wél bij verstokte Oranjefans Wouter en Daina uit Venlo. Zij maken zich op voor een reisje naar het Midden-Oosten.