Limburg telt meer dan 200 vastelaovesbeelden

Leon Hamans en Hans Simons schreven een boek over alle Vastelaovesmonumenten in Limburg. © Joop Aerdts (L1)
In het boek 'Vastelaovesbeelde in Limburg, van de Mookerhei toet Eijsde’ worden in totaal 227 beelden afgebeeld en omschreven. De schrijvers Leon Hamans en Hans Simons werkten vier jaar aan het naslagwerk.
Alle kunstwerken staan in de buitenlucht. In iedere gemeente staat er minstens één. Waarvan het merendeel volgens Hamans Simons in de regio Midden-Limburg.

Iedere gemeente

"Roermond heeft meerdere carnavalsverenigingen en iedere vereniging heeft al een beeld", vertelt Hans Simons. De informatie bij de kunstwerken leverden de verenigingen aan de schrijvers. Ieder object is namelijk afgebeeld en omschreven. "De verhalen achter de beelden zijn harstikke interessant. Ze staan beschreven zowel in het Nederlands als in het plaatselijke dialect", vertelt Hamans.

Nog nooit een boek

Vier jaar geleden begonnen ze met het schrijven en foto's verzamelen voor het boek. "Ik ben 33 jaar voorzitter geweest van V.V. De Katers in Neel (Maasniel)", vertelt Leon Hamans. "Na die periode wilde ik me inzetten voor de vastelaovesmonumenten." Volgens beide heren zijn er al veel boeken geschreven over de carnaval, de tradities en de muziek, maar nog nooit over de vastelaovesobjecten in de buitenlucht. "Daarom wilden we dit boek maken."

Bepaalde reden

Het plaatsen van een monument gebeurt vaak vanwege een speciale reden. "Meestal is het tijdens een jubileumjaar", legt Simons uit. "Bijvoorbeeld als een vereniging 5 x 11 jaar bestaat. Volgens de schrijver is het realiseren van een dergelijk kunstwerk in het dorp of de wijk ook een manier om jezelf te presenteren aan de gemeenschap.
De lancering van het boek is zondag 13 november in Venlo.