Ook opening van vastelaovesseizoen festivaliseert

De11devande11de in Maastricht © L1
Ook de jaarlijkse opening van het vastelaovesseizoen in Limburg festivaliseert. De provincie telt vrijdag tien buitenevenementen waar vastelaovesartiesten en vastelaovesvierders op pleinen en markten samen het seizoen openen.
De afwezigheid van een openingsfeesten in de openlucht in 2020 en 2021 lijkt niet van invloed te zijn op organisaties en publiek. Aod op Nuj in Heerlen trapte donderdagavond het seizoen van grote carnavalsevenementen af.

Provinciale opening

Het meeste publiek wordt verwacht op de provinciale opening van het seizoen, De11devande11de om 11:11 uur op het Stationsplein in Roermond. De Sjeng Kraft Kompenei heeft 15.000 kaarten verkocht. In Venlo start om 11:11 uur op de Markt het buitenprogramma Elf van Elf georganiseerd door Jocus en in St. Odiliënberg is het Berger Boete Festijn om 11:11 uur.
In het Brabantse Overloon is het pleinfeest Vör de kerk op ’t plein, waar ook veel Limburgse artiesten geprogrammeerd zijn. Stein organiseert het PleinfeStein op het Wilhelminaplein om 13:00 uur en in Beek is de Brand Beer Baeker Vastelaovesaopening op sportlandgoed De Haamen vanaf 14:11 uur.

Enkeltje Venray

In Brunssum kunnen vastelaovesvierders vanaf 14:11 uur naar De Vasteloaves Oapening op het Lindeplein en in Venray wordt het festival Enkeltje Venray gehouden op het Schouwburgplein vanaf 16:00 uur. Dan start in de avonduren in Landgraaf op de Oude Markt van Waubach het buitenprogramma Vasteloavend Saame om 18:00 uur en in Gennep is vanaf 19:11 uur het festival D'n Aftrap op de Markt.

Liedjeskonkoersen

Overdag en in de avonduren zijn er door de hele provincie veel carnavalsverenigingen die eigen lokale openingen organiseren en er worden enkele liedjeskonkoersen gehouden. Veel Limburgers pakken ook de trein naar Keulen. De stad ontvangt 11 november vele duizenden vastelaovesvierders die het seizoen komen openen.

Festival-karakter

De zaterdag vóór carnaval maar ook de carnavalsdagen zelf hebben de afgelopen 30 jaar op veel plaatsen een 'festival-karakter' gekregen. Oorzaak is De Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting in Venlo die door cultuurredacteuren van de regionale Omroep Limburg (nu L1) in 1992 is verzonnen. Het concept van een carnavaleske 'buitenzitting' met podia en veel publiek werd een doorslaand succes en is in Limburg op veel plaatsen gekopieerd.