Belgisch Limburg: mobieltje achter stuur kost rijbewijs

Telefoongebruik tijdens het rijden is een belangrijke oorzaak van ongevallen © Istock
Wie volgende week de Belgische provincie Limburg inrijdt, moet op zijn of haar tellen passen. De politie houdt er een week lang een controleactie op het gebruik van het mobieltje achter het stuur. Wie betrapt wordt, is zijn rijbewijs voor acht dagen kwijt.
En vervolgens moet de bestuurder zich voor de rechter verantwoorden.

50 doden per jaar

Dat maakte het parket van het Openbaar Ministerie in in de Belgisch-Limburgse hoofdstad Hasselt donderdag bekend. "Afleiding door gsm-gebruik achter het stuur is één van de killers in het verkeer", aldus het parket. "Volgens studies is er in 8 procent van de dodelijke ongevallen sprake van gsm-gebruik. Vertaald naar slachtoffers betekent dat 50 doden en 4500 gewonden per jaar."
In heel België vielen afgelopen jaar 516 doden in het verkeer, wat neerkomt op 56 verkeersdoden per miljoen inwoners. In Nederland is het aantal verkeersdoden veel lager, met 34 slachtoffers per miljoen inwoners.

Hardnekkig

Volgens het parket is het gebruik van het mobieltje achter het stuur een hardnekkig probleem. "Bestuurders weten dat het niet mag, maar denken toch vaak dat het kan. Mentaliteitswijziging is noodzakelijk."
Om die reden gaat de Belgische politie van maandag 14 november tot en met zondag 20 november extra opletten wie achter het stuur met de gsm in handen zit.