Limburg bungelt onderaan lijst bontvrije kringloopwinkels

Bontkleding © iStock
"Limburg is degradatiemateriaal", zegt Stichting Bont voor Dieren. Slechts drie winkels van kringloopwarenhuis 'Het Goed' in Venlo, Roermond en Sittard doen mee aan een campagne tegen de verkoop van tweedehands bont. Limburg staat daarmee bijna onderaan de ranglijst van geregistreerde bontvrije tweedehandswinkels.
Dat laat Stichting Bont voor Dieren weten. Sinds enkele maanden is de stichting een landelijke campagne gestart om naast nieuw bont ook tweede- of derdehands bont te weren.

Limburg onderaan

Limburg doet het volgens de stichting niet goed als het gaat om registratie van 'bontvrije' kringloopwinkels. Daarmee is de provincie ongeveer vergelijkbaar met Friesland en Flevoland. In Noord-Holland en Zuid-Holland zijn de meeste tweedehands- en kringloopwinkels aangesloten bij de campagne.

Ethische kwestie

Het idee van de campagne van Bont voor Dieren is dat het aanbieden van tweedehands bont uitstraalt dat het modieus en acceptabel is om het te dragen. Het is dus een ethische overweging om het niet meer te koop aan te bieden, zodat mensen tweede- of derdehands bont ook niet meer dragen. Door het te dragen kan iemand geïnspireerd raken het te kopen en te vergeten dat het nog steeds om dierenleed gaat. Het argument dat het duurzaam is om gebruikte kleding te dragen wordt daarmee over boord gegooid.

Enkele uitzonderingen

De meeste tweedehandswinkels in Limburg zijn niet geregistreerd of aangesloten bij de campagne en hebben geen beleid over het aannemen van bont, zo blijkt na een rondvraag van L1. Met uitzondering van een handvol winkels, waarbij sommige de reden niet willen toelichten. Kringloopwinkel Oud en Nieuw in Sevenum daarentegen laat weten dat ze het aangeboden bont vernietigt of weggooit. "Simpelweg omdat dierenleed zowel achter oud als nieuw bont schuilgaat". Ook Kringloop Zuid, met vestigingen in Valkenburg en Maastricht, weigert bontkleding te verkopen. Kringloop Zuid doet dat eveneens vanwege dierenleed. "Bont is uit. Dierenleed is niet hip", vertelt manager Frank van Wunnik.
De Branche Kringloopwinkels Nederland ondersteunt de actie van Bont voor Dieren en hoopt dat meer winkels in Limburg het bont uit de schappen halen.