L1mburg Centraal: Financiële prikkel opvang asielzoekers

Stockfoto © iStock
Financiële prikkel voor opvang asielzoekers en campagne zorgt voor nieuwe pleegouders. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Bekijk hier de hele uitzending.

Financiële prikkel voor opvang asielzoekers

Hoe kan het kabinet gemeenten dwingen meer asielzoekers op te nemen? Na weken interne crisis ging de VVD gisteren akkoord met de nieuwe asielwet. Die wet moet ervoor zorgen dat asielzoekers beter verspreid worden over het land, desnoods gedwongen. Het kabinet hoopt dwang te voorkomen door middel van een financiële prikkel. Gemeenten krijgen vanaf volgend jaar 2500 euro voor iedere éxtra opvangplek die ze aanbieden. Die plek moet vijf jaar beschikbaar zijn, en ook nog in een opvang locatie zijn voor minimaal 100 mensen. De extra beloning mogen gemeenten vrij besteden.

Justitie ziet mensenmokkel als steeds groter probleem

Mensensmokkel wordt een steeds groter probleem. Er gaan miljoenen in om. Dat zei Justitie woensdag tijdens een strafproces tegen twee Irakezen. Ze worden verdacht van voorbereidingshandelingen voor mensensmokkel. Justitie eiste een celstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Campagne zorgt voor nieuwe pleegouders, maar tekort blijft

De vraag naar pleegouders en pleeggezinnen is groot, terwijl het aanbod al enige tijd aan het dalen is. In plaats van opname in een huiselijke omgeving betekent dat opvang in een tehuis voor de vaak jonge kinderen die uit huis zijn geplaatst. De pleegzorg in Nederland organiseerde de afgelopen dagen een Week van de Pleegzorg. De stichting Xonar in Maastricht kreeg dankzij de campagne iets meer aanmeldingen voor de voorlichtingsavonden. Maar het tekort aan pleeggezinnen blijft groot.

'Verwarming lager is goed voor gezondheid'

Door de hoge energieprijzen gaat de thermostaat in veel huishoudens en bedrijven fors omlaag. En dat blijkt goed te zijn voor de gezondheid, zo leert onderzoek van de Universiteit Maastricht. Jack Kusters helpt mee om het wetenschappelijk bewijs te leveren.

Pech blijft handbalster Harma van Kreij achtervolgen

Het is de zoveelste tegenslag voor het Limburgs handbal. Weer een zware knieblessure voor een Limburgse handbalinternational. Nadat eerder dit seizoen Larissa Nusser daar mee te maken kreeg, is nu ook Harma van Kreij uitgeschakeld, Ze kan niet meer in actie komen op het Europees Kampioenschap.