Oranjegevoel voor Qatar nog ver weg in Limburg

Stockfoto © iStock
Het besef is er bij velen nog niet, maar het WK voetbal begint over twee weken. Dan speelt ook het Nederlands Elftal zijn eerste groepswedstrijd op het WK in Qatar. Toch lijkt oranjekoorts vooralsnog in Limburg uit te blijven.
In Limburgse straten die normaal gesproken versierd zijn met oranje vlaggetjes en andere versiering, is het nu bijna overal kaal. Zoals bij de waterleidingsingel in Venlo: tijdens het EK van vorig jaar was bijna de hele straat versierd met oranjelinten en roodwitblauwe vlaggen. Nu hangt er niks.

Vreemde tijd

Een buurtbewoonster zegt dat dat onder meer te maken heeft met de mensenrechtensituatie in Qatar. "Niet alleen hebben we geen slingers opgehangen, we kijken ook echt niet naar de wedstrijden van het WK." De vrouw wil anoniem blijven, maar geeft aan tijdens eerdere toernooien wel altijd te hebben meegedaan aan het oranje kleuren van de straat. "Het is ook een vreemde tijd nu. Normaal zijn die toernooien in het voorjaar en dan kijk je ook gezellig samen buiten met buurtbewoners. Barbecue erbij."

Bijzondere dingen

Twee Venlonaren die wel heel erg naar het WK uitkijken, zijn Wouter Rexwinkel en Daina Zagata. Ze zijn onder het oranje-legioen bekend als de Streepjesman en de Engel van Oranje. Vanaf 1988 heeft Rexwinkel geen enkel groot toernooi gemist waar het Nederlands elftal aan deelnam. Volgens de Streepjesman zal het dit keer wel anders zijn dan anders, maar hij kijkt er wel naar uit. “Er gebeuren op zo’n toernooi altijd bijzondere dingen. We leren ook altijd nieuwe mensen uit andere landen kennen en daar houden we dan soms contact mee."

Overal iets mis

Dat er veel kritiek is op het feit dat het toernooi daar plaatsvindt vanwege de mensenrechten in het land, begrijpen ze, maar ze leggen het naast zich neer. "Er is overal wel iets mis in de wereld", stelt Zagata. "Dan kun je eigenlijk nergens meer naartoe gaan of iets kopen."
De twee horen niet tot de 50 oranjefans die op kosten van Qatar mogen komen juichen. De trip kost behoorlijk wat, maar dat hebben ze er graag voor over. "We zijn nu acht jaar verder dan het vorige WK en hebben dus tijd genoeg gehad om ervoor te sparen", zegt Rexwinkel. Hij wordt bijgevallen door Zagata: "Niks voor niks."