Fossiele schelp vernoemd naar André Rieu

André Rieu schelpje
Een miniem schelpje, gevonden in de ENCI-groeve in Maastricht, heeft een bijzondere naam gekregen. Het is namelijk vernoemd naar André Rieu.
Het is een nieuwe vondst: een schelpdiertje van zo'n 14 millimeter groot en zo'n 66,1 jaar miljoen jaar oud.

Bijzonder exemplaar

Het bleek niet alleen een nieuwe, maar ook een bijzondere vondst. Dat komt door een zogenoemde 'Indische component', zo vertelt paleontoloog John Jagt van het Natuurhistorisch Museum Maastricht aan RTV Maastricht. "Het betekent dat je met deze schelp kan bewijzen dat er een stroming vanuit de toenmalige Indische zee naar het noorden, en dus door het gebied waar nu Maastricht ligt." Belangrijk wetenschappelijk bewijs dus.

Na tulp en roos nu ook schelp

Paleontoloog John Jagt documenteerde de vondst van het fossiel in een artikel dat hij met zijn Zuid Afrikaanse collega Micheal Cooper schreef. Omdat Cooper de muziek van Rieu wel spannend vond, wilde hij graag dat de schelp naar André Rieu werd vernoemd. Zo werd de naam Anniedhonella rieui, kortweg A. Rieui geboren. Als je het aan Jagt vraagt, lijkt daarmee voor hem het feest compleet: "Hij heeft al een tulp, hij heeft al een roos, maar nu heeft hij ook een schelpje."