Toch roetveegpiet in Venlo en Blerick

De intocht van Sinterklaas © iStock
Bij de intocht van Sinterklaas in Venlo zijn dit jaar roetveegpieten aanwezig, zo laat de organisatie weten. Na de dreiging van een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet hoopt men zo op een zorgeloos en veilig Sinterklaasfeest.
Venlo is de laatste grote Limburgse gemeente die overstapt op roetveegpieten.

Protest

Twee jaar geleden werd een grijze piet geïntroduceerd in Venlo om een geleidelijke transitie naar de Piet "zoals het publiek die van de landelijke intocht kent" in te zetten. Ook voor de intocht van dit jaar zouden er vooral grijze pieten de Sint begeleiden. Omdat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZ) die grijze pieten een 'racistische schijnoplossing' vindt, kondigde deze een demonstratie aan op dezelfde dag als de intocht.

Transitie voltooid

Volgens de organisatie is de tijd rijp om over te stappen op roetveegpieten, zoals dat al op veel andere plaatsen gebeurt. "De transitie is nu voltooid. Kinderen zullen in Venlo en Blerick komende zondag dezelfde Piet zien als op het Sinterklaasjournaal", aldus Joep Raemakers, voorzitter van Stichting Kinderfeesten Venlo.

Veiligheid

Toch lijkt de veiligheid ook een belangrijke reden te zijn voor het introduceren van de roetveegpiet. Burgemeester Antoin Scholten hoopt dat het een rustige dag wordt. "Ik kijk er enorm naar uit om samen met de kinderen Sinterklaas welkom te heten in Venlo en er een mooie dag van te maken.”
'Venlo kan het' opgelucht
De lokale actiegroep, 'Venlo kan het', is blij dat de demonstratie niet hoeft door te gaan omdat de organisatie overgaat op de roetveegpiet. Toch hoopt Lena Maas van de actiegroep "dat andere omliggende kernen ook naar een roetveegpiet kunnen gaan en er werk van gaan maken. Dat dit het steuntje in de rug geeft om stappen naar roetveegpiet te zetten".
De intocht in Venlo is zondag 13 november.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!