Mensensmokkel in Limburg steeds groter probleem

De bestelbus van de verdachten lag vol met onder meer zwemvesten en handpompen. © Koninklijke Marechaussee
Mensensmokkel wordt een steeds groter probleem, ook in Limburg. Er gaan miljoenen euro's in om. Dat concludeerde de officier van justitie woensdag in de rechtbank in Maastricht waar twee Irakezen (28 en 29 jaar) terechtstonden.
Ze worden verdacht van voorbereidingshandelingen voor mensensmokkel. Justitie eist een celstraf van 15 maanden waarvan vijf maanden voorwaardelijk tegen de verdachten.

Tientallen zwemvesten

Het duo werd in april aangehouden door de Koninklijke Marechaussee op de A67 bij Venlo. In hun bestelbus lagen twee rubberboten, twee buitenboordmotoren, 60 zwemvesten en een aantal handpompen. Middelen die justitie beschouwt als zogeheten voorbereidingsbehandelingen voor mensensmokkel om illegale vluchtelingen vanaf het vasteland via het Kanaal naar Groot-Brittannië te kunnen brengen.

Opdrachtgevers buiten schot

Volgens officier van justitie David van Kuppeveld vormen de Irakezen een onderdeel van een groter geheel. "Ze weten echt wel van wie ze de opdracht kregen, maar ze willen niet klikken, misschien uit angst. Ze deden dit om in Engeland te geraken en wilden zelfs het risico nemen om in een bootje te stappen, ondanks dat ze niet konden zwemmen", aldus de officier van justitie.

Miljoenenhandel

Uit cijfers blijkt dat illegale mensensmokkel een steeds groter wordend probleem is. Kwamen in 2019 nog 100 bootjes met vluchtelingen aan in Engeland, dit jaar zijn het er al 600 met gemiddeld 30 mensen aan boord. Criminele organisaties verdienen miljoenen euro's met mensensmokkel. Een overtocht naar Groot-Brittannië per vrachtwagen kost 5000 euro en per boot 3000 euro.

Geblinddoekt

Uit verklaringen van de twee Irakezen blijkt dat ze op vrijdag 8 april vanuit het Duitse Essen met een bestelbus vertrokken richting het Franse Duinkerke. De twee beweren dat ze geblinddoekt naar een bus zijn gebracht, om vervolgens de opdracht te krijgen naar Frankrijk te rijden. Ze zouden pas later gezien hebben dat de bus vol zwemvesten lag, maar konden toen niet meer terug uit angst voor hun gewapende opdrachtgevers.

Vluchten via Venlo

Steeds vaker constateert de marechaussee dat er vluchtelingen illegaal worden vervoerd en bijvoorbeeld bij Venlo of Maastricht over de grens worden gesmokkeld. In heel Nederland was er vorig jaar zo'n 400 keer sprake van mensensmokkel, dit jaar is dat tot oktober al 360 keer het geval. Vorig jaar werden er 200 aanhoudingen verricht.
De rechtbank in Maastricht doet over twee weken uitspraak in de zaak tegen de twee Irakese verdachten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!