Heerlen wil af van 'lelijke' gevels: geld voor verfraaiing

Een opgeknapt winkelpand in binnenstad Heerlen © Gemeente Heerlen
De binnenstad van Heerlen mag opgekalefaterd worden. En daar kunnen pandeigenaren een steentje aan bijdragen. De gemeente hoopt met een zogenoemd Gevelverbeteringsfonds pandeigenaren zo ver te krijgen dat ze de gevels verfraaien.
In totaal legt Heerlen 632.000 euro opzij voor de subsidie voor de gevelverbetering.

Lelijke gevels

Heerlen hoopt niet alleen dat pandeigenaren de gevels van hun panden opknappen, maar wil ook gevels gaan vergroenen. Volgens de gemeente is er nog veel steen en weinig 'fraaie functionalistische bouw'. Ook worden 'lelijke' gevels van nog niet zo oude panden aangepakt. Doel is om het het centrum aantrekkelijker te maken.

Oude glorie hersteld

De pilot Atelier Stadsrevisie heeft er eerder al voor gezorgd dat verschillende gevels in Heerlen opgeknapt zijn, zoals Expresso Bar Aroma, Pat’s Tosti Bar en Kakauw. Ook werden er gevels in oude glorie hersteld. Het kunstproject gaat de komende jaren door.

Historische gevels

Met de nieuwe regeling kunnen pandeigenaren een subsidie aanvragen. Daarmee kunnen ze zelf bepalen wie de gevel van hun (winkel)pand opknapt. Het gaat dan vooral om het herstel van historische gevels van vóór 1941. Voor de vergroening van gevels is expliciet 100.000 euro vrijgemaakt.
De gemeenteraad neemt 21 december een besluit over de nieuwe regeling.