Japanse duizendknoop ontdekt in afgegraven grond bouwplan

Japanse duizendknoop (Reynoutria japonica). © iStock
De Japanse duizendknoop is ontdekt in de 16.000 ton grond die is afgegraven voor het bouwrijp maken van het Schinkelkwadrant-Zuid in Heerlen. Dit zorgt voor extra kosten bij dit bouwproject.
De aannemer kan ondanks de tegenvaller wel doorgaan met de bouw van nieuwe stadswoningen en appartementen.

Woekerplant met sterke wortels

De Japanse duizendknoop is een uitheemse bamboe-achtige woekerplant die zich snel verspreidt en schade kan veroorzaken aan bijvoorbeeld funderingen en rioleringen. Daarom geldt er sinds begin dit jaar een handelverbod voor de Japanse duizendknoop. Ook de handel in grond met resten van deze plant is verboden.
De afgegraven grond ligt opgeslagen in een depot en zal vrijgemaakt moeten worden van de woekerplant. Een aannemer heeft inmiddels toegezegd de 16.000 ton grond over te nemen voor 650.000 euro, voor een experiment met een bestrijdingsmethode.

Terugkerend probleem

In 2023 wordt het tweede deel van het Schinkelkwadrant-Zuid bouwrijp gemaakt. Er wordt verwacht dat in die grond de Japanse duizendknoop ook gevonden zal worden. De kosten voor een andere verwerkingsmogelijkheid, onderdompelen in water, worden geschat op maximaal 985.000 euro. Als blijkt dat een deel van de grond vrij is van de woekerplant, zou de kostenpost lager uit kunnen vallen.

Makkelijke verspreiding

Het aantal meldingen van de Japanse duizendknoop is in de afgelopen jaren flink toegenomen. De snelle groei en makkelijke verspreiding van de plant vormen een groot probleem in Nederland. "De Japanse duizendknoop wordt alleen door mensen verspreid, dieren dragen er niet aan bij", aldus plantendeskundige Chris van Dijk.

Per ongeluk verspreid

Vaak gebeurt de plantvermeerdering per ongeluk. "Er wordt veel gegraven in de Nederlandse grond. Als in de afgegraven grond een klein stukje wortel zit en deze grond ergens anders wordt gebruikt, is de plant zo verspreid", stelt Van Dijk. Ook in Heerlen is dat waarschijnlijk het geval geweest. Na de sloop van de leegstaande gebouwen op het Schinkelkwadrant-Zuid is het gat namelijk tijdelijk opgevuld met zand. Vermoedelijk heeft de woekerplant in die opvulgrond gezeten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!