Limburgse VVD'er na akkoord spreidingswet: 'Onbegrijpelijk'

Teun Heldens. © L1
De Meijelse VVD-hardliner Teun Heldens is teleurgesteld nu de fractie van zijn partij in de Tweede Kamer akkoord gaat met de wet om asielzoekers te spreiden.
Hij noemt het onbegrijpelijk dat VVD de nieuwe wet steunt. Heldens is Statenlid namens de VVD en fractievoorzitter in de gemeenteraad in Peel en Maas.

Haagse Hoogspanning

De hele dag hing er een crisissfeer rondom de VVD-fractie in Den Haag. Premier Rutte werd zelf ingeschakeld om de fractieleden te overtuigen de nieuwe wet te steunen. Een deel van de VVD-aanhang heeft er moeite mee dat gemeenten gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Daarnaast was er ook kritiek op het feit dat er niets gedaan wordt om de instroom van asielzoekers tegen te gaan.
Na een ruim drie uur durend overleg zei fractievoorzitter Sophie Hermans dat ze er voldoende vertrouwen in heeft dat Rutte er als VVD-voorman mee aan de slag gaat om de instroom te beperken.

Door de pomp

Teun Heldens gelooft niets van die opmerking. "Onbegrijpelijk dat de VVD-fractie na een gesprekje met Rutte toch weer door de pomp gegaan is", zegt hij in een reactie op het akkoord. "Er is geen enkele garantie met betrekking tot het voldoende beperken van de asielinstroom. Gewoon tekenen bij het kruisje dus."
Heldens noemt zichzelf een 'verdediger van de rechterflanken van de VVD'. Samen met een aantal partijgenoten vindt hij dat de VVD al te vaak water bij de wijn gedaan heeft. Hij kondigt aan dat hij samen met een groep andere VVD'ers een motie zal indienen op het partijcongres later deze maand met als doel de wet alsnog tegen te houden.