Betonnen gevel voor begraafplaats Margraten geplaatst

Werkzaamheden aan het nieuwe bezoekerscentrum van de begraafplaats in Margraten © George Deswijzen
De bouw van het nieuwe bezoekerscentrum van de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten is dinsdag een nieuwe fase ingegaan. Dat gebeurde door de installatie van een massieve betonnen gevel.
De nieuwbouw staat voorlopig nog wel enkele maanden in de steigers.

Bezoekers

De opening van het nieuwe bezoekerscentrum is ergens volgend jaar voorzien. Wanneer precies kon een woordvoerster van de American Battle Monuments Commission (ABMC) dinsdag nog niet zeggen. De begraafplaats trekt jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 bezoekers, aldus de ABMC. Het gaat wereldwijd om het tiende bezoekerscentrum van de organisatie.
Het nieuwe centrum biedt zo'n 300 vierkante meter aan tentoonstellingsruimte, waarin de verhalen verteld worden van de in Margraten begraven militairen. Dat zijn er rond de 8300, met nog eens de namen van bijna 1800 vermiste soldaten.

Fascia

Dinsdag begon de aannemer met het optillen van de loodzware zogenoemde fascia, een werk dat vrijdag zal zijn afgerond. 'Fascia’ is een term uit de architectuur, waarmee vaak wordt gedoeld op het verfraaien van een bouwwerk. De verfraaiing rust als een soort kraag rond het dak van het bezoekerscentrum. Het gevaarte is 30 meter lang en 4 meter hoog bij een dikte van 30 centimeter. Het bestaat uit één blok beton en staal met een gewicht van 386 ton.

Zweven

De gelaagde fascia is samengesteld uit licht variërende kleuren. Die moeten volgens ontwerper Kaan Architecten een organische en subtiele beweging creëren. Het bouwwerk wordt in de loop van enkele dagen voorzichtig en vooral langzaam opgetild met hydraulische vijzels. Op die manier wordt het gevaarte in zijn uiteindelijke positie gebracht, hangend aan de dakstructuur van het bezoekerscentrum. En wel zodanig dat er licht naar binnen valt en het kunstwerk lijkt te zweven.
Kaan Architecten heeft volgens de ABMC een gebouw ontworpen dat "een naadloze mix is van zorgvuldig vervaardigde moderne architectuur en het historische en serene landschap van de begraafplaats, waardoor een subtiele spanning ontstaat met de natuurlijke omgeving."