Tijd om taboe te doorbreken: 'Doe iedere week zaadbalcheck'

De zaadbalcheck © Het Ballenalarm
Uroloog Bart van der Heij van Zuyderland Medisch Centrum pleit ervoor dat mannen wekelijks hun zaadballen controleren. Dat zegt hij in het kader van de actie 'Het Ballenalarm', waarbij extra aandacht wordt gevraagd voor zaadbalkanker.
"Het is een kleine moeite om, als je onder de douche staat, even aan je zaadballen te voelen", zei hij in het tv-programma L1mburg Centraal. "Ze moeten glad en rond zijn. Als je er knobbeltjes op voelt, of het is hard, raadpleeg dan een arts."

Meest voorkomende kankervorm

Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen tussen de 15 en 40 jaar. Toch is het een onderwerp waar niet makkelijk over wordt gepraat. Volgens uroloog Bart van der Heij komt dit vooral door de vaak jonge leeftijd van de patiënten. "Vanaf 15 jaar kan zaadbalkanker voorkomen: dat is een leeftijd waarop je bezig bent met seksualiteit. Naar wie ga je toe, als je iets voelt aan je bal?”

Hoe eerder hoe beter

Het is daarom belangrijk dat mannen bewust zijn van het belang van een regelmatige check. Van der Heij: "Als je iets voelt aan je bal, ga daar dan serieus mee om en raadpleeg een dokter. Wacht daar niet mee, want kanker kan binnen een paar weken uitzaaien. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter."

Genezing hoog

De kans op genezing bij zaadbalkanker is hoog. "Zijn er geen uitzaaiingen, dan volstaat een operatie waarbij de zaadbal wordt verwijderd. Zijn er wel uitzaaiingen, dan zal er ook een behandeling met bestraling of chemotherapie nodig zijn. Zaadbalkanker reageert in de regel goed op chemotherapie", legt de uroloog uit.
Tweede Kamerlid Rens Raemaekers (31) uit Neer kreeg op zijn achttiende zaadbalkanker. Hij onderstreept ook het belang van het checken van de zaadballen.