Bus vol zwemvesten: verdachten mensensmokkel voor de rechter

De bestelbus van de verdachten lag vol met onder meer zwemvesten en handpompen. © Koninklijke Marechaussee
Twee Irakezen, die dit jaar in Venlo zijn opgepakt op verdenking van mensensmokkel, moeten zich woensdag voor de rechter verantwoorden.
Het duo (27 en 28) werd in april op de A67 bij Venlo aangehouden door de Koninklijke Marechaussee.

Zwemvesten

De mannen konden zich niet legitimeren, waarna de marechaussee hun bestelbus doorzocht. In het voertuig trof de Koninklijke Marechaussee zwemvesten én handpompen aan. Volgens het Openbaar Ministerie waren de spullen bedoeld voor mensensmokkel.

Aanhoudingen

Het is overigens niet voor het eerst dit jaar dat er in Venlo personen worden aangehouden voor mensensmokkel. In juni zijn bij twee verschillende controles op de A67 bij Venlo twee mannen opgepakt. De marechaussee vond in hun voertuigen onder meer een rubberboot, buitenboordmotoren én zwemvesten.

Maastricht

Veel mensensmokkel gaat via Venlo, maar ook via Maastricht. Eind oktober hield de Koninklijke Marechaussee samen met de politie een grenscontrole in onze provinciehoofdstad. In een auto van een Duitser trof de marechaussee zwemvesten, een reddingsboot en ander nautisch materiaal. De man werd in de boeien geslagen op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel.