Boek: Maastrichtenaar in 1940 op zoek naar bruid in Wales

Mathieu was één van de 3000 Nederlandse mariniers die vlak voor de Tweede Wereldoorlog Nederland ontvluchtte. © L1
Het verhaal van Maastrichtenaar Mathieu van Weert die in 1940 naar Wales vertrok om een bruid te vinden, is door zijn zoon tot een boek verwerkt. Hij was één van de 3000 Nederlandse mariniers die vlak voor de Tweede Wereldoorlog Nederland ontvluchtte.
Zijn zoon Graham (69) schreef het boek, zo meldt RTV Maastricht.

Gefascineerd door familiegeschiedenis

Graham raakte gefascineerd door het verhaal van zijn vader en besloot decennia later zijn verhaal en dat van andere Nederlandse mariniers op te schrijven in het boek From Holland to Holyhead. Vanuit Den Helder vertrok het schip in 1940 waarop de toen achttienjarige Mathieu zat. Omdat Nederland onder vuur lag door de aanvallen van de nazi's, namen de mariniers de Nederlandse schepen die nog beschikbaar waren om hun geluk elders te vinden. Zo zouden de Duitsers de schepen ook niet in hun bezit krijgen.

Grootouders sceptisch

De Nederlanders kwamen aan in het plaatsje HolyHead, onderdeel van de 'Atlantische konvooien'. Naar verluid vonden ze al snel de liefde in het kleine dorpje. In een interview met de BBC in 2013 vertelt Graham dat zijn vader zijn moeder Megan Parry ontmoette op een lokaal dansfeest. Maar het was niet voor iedereen liefde op het eerste gezicht. Zijn grootouders waren sceptisch over de 'vreemdelingen' die zich in Wales vestigden. Hoewel de mariniers na de oorlog terug naar hun thuisland werden gestuurd, kon zijn moeder in Liverpool een Nederlands paspoort bemachtigen, waardoor ze allebei konden blijven.

Little Holland

Niet alleen Mathieu stapte in het huwelijksbootje. In totaal vonden zo'n 30 huwelijken met Welshe vrouwen plaats. Holyhead werd zo omgedoopt tot 'Little Holland'. Inmiddels is er ook een gedenkteken geïnstalleerd in Holyhead dat aan de komst van de Nederlanders doet herinneren.