Justitie wil tbs-traject moordenaar hulpverlener verlengen

Vincent van der P. kreeg voor de moord tbs met dwangverpleging opgelegd. © iStock
Justitie wil het tbs-traject van Vincent van der P. met twee jaar verlengen. Hij bracht in april 2010 in Heythuysen zijn begeleider Robbert de Smalen uit Nunhem om het leven.
Vincent van der P. (39) woonde onder begeleiding in Heythuysen. Hij stak op 15 april 2010 zijn 42-jarige begeleider Robbert dood. Hij kreeg voor de moord tbs met dwangverpleging opgelegd. Omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was, kreeg hij geen celstraf. Een tbs-traject kan elke keer met één of twee jaar worden verlengd.

Zuidlaren

Vincent was dinsdag zelf bij de rechtbank in Roermond aanwezig. Hij was er onder begeleiding. Hij vertelde dat hij werkzaam is op een boerderij en dat hij begeleid verlof heeft. Ook zei Vincent dat hij naar een instelling in Zuidlaren verhuist, die gespecialiseerd is in autisme.

Herhaling

Zijn behandelcoördinator liet weten dat Vincent binnenkort ook op onbegeleid verlof mag. Ze adviseerde wel een tbs-verlenging van twee jaar. Vincent zei dat hij liever ziet dat de tbs met één jaar wordt verlengd. Volgens justitie is het gevaar op herhaling nog altijd groot en moet de samenleving daarvoor worden beschermd.

Veel afdelingen

Advocaat Abdel Ytsma pleitte ook voor verlenging van één jaar. "In vier jaar tijd heeft Vincent op twaalf verschillende afdelingen gezeten. Dat is voor iemand met autisme absoluut niet goed. Als deze volgende stap ook weer niet goed werkt, waar moet hij dan heen? Daarom moet de rechtbank de vinger aan de pols houden", aldus Ytsma.
De rechtbank komt over 14 dagen met een beslissing.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!