Bisschop Smeets deze week op Ad Liminabezoek in Rome

Bisschop Smeets op bezoek in Rome © Ramon Mangold
Bisschop Harrie Smeets is samen met alle andere Nederlandse bisschoppen deze week in Rome voor een Ad Liminabezoek. Het hoogtepunt is een ontmoeting met de paus. Tijdens deze ontmoeting brengen bisschoppen verslag uit over de situatie van de kerk in Nederland.
Het Ad Liminabezoek is op de eerste plaats een bedevaart van de bisschoppen naar het graf van Petrus om daarmee hun verbondenheid met de wereldkerk uit te drukken. Die verbondenheid komt ook tot uitdrukking in het bezoek aan de paus, de opvolger van Petrus.

Gezondheidstoestand Harrie Smeets

Omdat de gezondheidstoestand van bisschop Smeets fragiel is, kan hij niet het hele programma volgen. Wel is het de bedoeling dat Smeets vrijdag paus Franciscus ontmoet.
Bisschop Smeets heeft een hersentumor. De afgelopen maanden is deze niet verder gegroeid. Afgelopen zomer is de bisschop begonnen aan een nieuwe reeks van zes chemokuren. Inmiddels is hij met de derde kuur bezig.

Elke vijf jaar

De laatste keer dat de Nederlandse bisschoppen zo’n Ad Liminabezoek aflegden, was in december 2013. Paus Franciscus was toen net aangetreden. Ook deze keer heeft het lang geduurd voordat er een nieuw bezoek kon worden gepland. Eigenlijk hoort een Ad Liminabezoek elke vijf jaar plaats te vinden, maar door de vele Ad Liminabezoeken van bisschoppen uit de hele wereld, zit er doorgaans al een langere periode dan vijf jaar tussen.
Eigenlijk stond dit bezoek gepland voor 2020, maar door de coronapandemie is het twee keer uitgesteld.